Idag ska jag skriva om min älsklingsväxt, förutom nässla och blåbär… dvs maskrosen! Maskrosen finns överallt i Sverige och kan plockas hela våren, från tidiga april, till sensommaren och början på hösten. Maskrosen kan du använda för att göra té, ha som ingrediens i sallad eller i en maskrossmoothie.
Liksom många andra medicinalväxter, så är mjölksaften lite bitter och kan gärna kombineras med en lite sötare växt eller bär. Om du använder maskrosbladen i en sallad, så kan du pressa lite citron över bladen, för att neutralisera den bittra smaken. Maskrosen är rik på merparten av våra mineraler samt vitamin A, B och C. Den verkar därmed som en antioxidant och är ett bra komplement för vegetarianer samt för de som inte äter sädeslag (på grund av maskrosens B-vitaminer).
Liksom nässla, så är maskrosen vätskedrivande och den verkar dessutom som en naturlig avgiftare och blodrenare, vilket gör den till en ypperlig detoxväxt. Du kan använda den till både avgiftningsproblem, gallbesvär som är lindriga eller som förebyggande åtgärd (behandla aldrig gallstensanfall med maskros). Liksom fläder, så används maskros mot reumatism och vid värk.
Maskros som medicinalväxt
Maskros kan vara ypperlig vid träningsvärk eller lindriga problem med muskelsmärta. Blanda gärna ner lite kokade maskrosblommor i olja (cirka 1/2 dl torkade blommor till 5 dl kallpressad raps- eller olivolja) och smörj på det onda stället. Du kan också koka maskroste och badda på eksem eller områden med muskelvärk.
Gör din egen maskrossaft
2 liter maskrosblommor (utan blad och stjälk)
3 liter vatten
2 citroner
3-4 vaniljstänger
4-5 dl med russin, torkade dadlar eller fikon
Rensa och skölj blommorna noga. Koka upp vattnet, häll över blommorna, vaniljstängerna och frukten. Låt stå i cirka 10-12 timmar. Sila sedan bort blommor och överbliven frukt. Tillsätt citronerna och dra i en timme. Ta sedan bort citronerna och häll upp på flaska. Du steriliserar glasflaskor genom att koka dem eller ha dem i ugn minst 10 minuter.
Gör ditt eget maskroste
Torka blommorna på ett lakan i 4-5 dagar eller i nedersta delen av ugnen under 5-6 timmar (i låg temperatur). Använd sedan 1 tsk torkad maskros till 2 dl vatten. Häll kokande vatten över de torkade blommorna och låt dra i minst 10 minuter, gärna 15.
Läs gärna mer på våra kostsajter:
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.receptkoll.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.gravidkost.se
www.motionstipset.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.zarahssida.se