Jag fortsätter på min bär- och fruktskola, då ni redan har fått ta del av blåbärsrecept och en lång tipsande artikel om nässlan och hur den kan användas.
Näst på tur är nyponfrukten, som är en fantastisk ingrediens till både soppor, brödbak och som smaksättning i olika måltider. Nypon hör till Rosa-arten, finns att plocka i hela vårt land och påminner lite om en skenfrukt när den är mogen.
De vita eller ljusrosa blommorna på nyponträdet blommar på högsommaren, mellan juni-juli och därefter kommer den ovala och hårda nyponfrukten. Höstnypon kommer lite tidigare på hösten och den vanligaste tiden för att plocka nypon brukar vara kring slutet på augusti och i september.
Torka dina nypon och gör ditt eget nyponte
Nypon kan torkas och malas för att ha till vinterns nyponsoppa, till smoothie eller till te. För att torka nypon, så plockar du dem när de är mogna, sköljer och rensar noga. Låt sedan torka på en filt eller på ett lakan i ett par dagar eller tills de känns helt torra. Du kan även torka dem längst ner i ugnen på låg temperatur (kring 50 grader) i 5-6 timmar. Mal nyponen i en mixer och förvara i torrt och kallt skåp. För att göra ditt eget nyponté, så tar du cirka 1 tsk per 2 dl vatten.
Nypon för immunförsvar och minskad infektion
Inom medicinen har nypon använts som laxering och för att läka sår, då främst med hjälp av nyponrosens blomknoppar. Nypon är dessutom oerhört C-vitaminrikt och kan därmed vara ett bra tips för dig som vill bygga ditt immunförsvar samt motverka förkylning och infektioner. Inuti nyponet finns små håriga E-vitaminrika nötter, som verkar som beståndsdel i flertalet urindrivande teer. Nypon sägs även lindra tandvärk och är ett utmärkt alternativ vid utvärtes omslag. Förutom det höga innehållet av vitamin C och E, så har Nypon stort innehåll av karoten, vilket ger dess oranga färg.
Omkring nyponets frön finns ett ludd, som kan användas som klipulver, vilket många busfrön har uppmärksammat genom åren. Enligt överlevnadsguider så är nypon en perhört viktig växt och räknas som den 14:onde viktigaste vildväxten som kan verka i en överlevnadssituation.
Gör din egen sockerfria, glutenfria och hälsosamma nyponsoppa:
2 dl torkade nypon eller 4 dl färska nypon
1 l vatten (eller mer om du vill ha en spädare soppa)
1 vaniljstång
1 msk potatismjöl eller bovetemjöl som redning
10-15 russin eller 3-4 dadlar
1 tsk rivet citronskal från ekologisk citron
Blötlägg nyponen i halva vattenmängden i cirka 10 minuter eller tillsammans med färska bär. Tänk på att välja en ekologsik citron och tvätta den noga innan du river skalet. Koka upp nyponvattnet, tillsammans med citronskal, russin eller dadlar och vaniljstång. Låt koka i 10-15 minuter eller tills dess att nyponens skal har mjuknat. Ta bort vaniljstången och kör restrerande ingredienser i en mixer. Häll i resten av vattnet och red med bovete- eller potatismjöl.
Dadlarna/russina ger en fräsch och hälsosam sötma som du kan variera med att mixa med mandlar i soppan eller genom att använda mandlar som ett tillbehör vid servering. Det senare passar utmärkt om du exempelvis har diabetes eller undviker fruktsocker av andra orsaker.
Läs gärna mer på våra kostsajter:
www.kostkoll.se
www.receptkoll.se
www.kosttipset.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kolhydrater.org
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vitaminochmineral.se
www.rawfood-kost.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.ayurveda-guiden.net