Minska risk för demens och öka kognitiv förmåga med kost rik på vitaminer D och E!

Mat som är rik på vitamin E kan minska risk för att utveckla demens, medan otillräcklig D-vitamin kan öka risk för försämrade kognitiva funktioner, detta enligt två nya studier.


De som konsumerar det högsta genomsnittliga intaget av vitamin E från sin kost visade 25 procent mindre risk för att utveckla demens än de personer med lägsta genomsnittliga intag. Studien publicerades nyligen i tidsskriften Archives of Neurology och leddes av ett holländskt forskarteam från Erasmus Medical Center i Rotterdam. Enligt forskarna så beror förbättringen i hjärnans funktioner på att vitaminerna minskar oxidativ stress orsakad av en ansamlingar med beta-amyloid protein.


Kost som ger oxidativ stress kan bilda plack från beta-amyloider, som är förknippade med en ökning av cellskador på hjärnan och dödsfall till följd av oxidativ stress. Detta hör även ihop med den förlust av kognitiv funktion som uppvisas vid oxidativ stress samt en ökad risk för Alzheimers, vilket idag är den vanligaste formen av demens med över 13 miljoner drabbade människor världen över.


Forskarna har räknat ut att människor med ett genomsnittligt intag av 18,5 milligram E-vitamin per dag uppvisade 25 procents mindre risk för att utveckla demens än de personer som endast hade ett genomsnittligt intag på 9 milligram per dag.

Uppgifterna visade även att allvarlig D-vitaminbrist, vilket definieras som blodkoncentration av 25-hydroxyvitamin D (25 (OH) D) på mindre än 25 nanomoles per liter, var förenade med 60 procents riskökning för betydande försämring av kognitiva funktioner.

Sources: Archives of Intern Medicine
Vol. 170, Issue 13, Pages 1135-1141
“Vitamin D and Risk of Cognitive Decline in Elderly Persons”
Authors: D.J. Llewellyn, I.A. Lang, K.M. Langa, G. Muniz-Terrera, C.L. Phillips, A. Cherubini, L. Ferrucci, D. Melzer


Archives of Intern Medicine
Volume 170, Issue 13, Pages 1099-1100
“Vitamin D – A Place in the Sun?”
Authors: A. Grey, M. Bolland


Archive of Neurology
Volume 67, Issue 7, Pages 819-825
“Dietary Antioxidants and Long-term Risk of Dementia”
Authors: E.E. Devore, F. Grodstein, F.J.A. van Rooij, A. Hofman, M.J. Stampfer, J.C.M. Witteman, M.M.B. Breteler

www.vitaminochmineral.se
www.d-vitamin.biz
www.kostkoll.se
www.zarahssida.se