En ny studie visar att proteinrik kost kan orsaka förlust av benmassa hos äldre kvinnor, vilket egentligen inte är särskilt överraskande eftersom protein är försurande särskilt i höga mängder. Försurning kräver mer mineraler (kalcium och magnesium) eftersom dessa mineraler stöttar organen (magnesium) och basar (ökar upp pH-värdet) upp blodet (kalcium + D-vitamin). En försurning kräver således mer kalcium, magnesium och D-vitamin, än en kropp som har ett gynnsamt pH-värde.
Försurning kan även uppkomma från kemikalier, miljögifer, socker, vete, stress, sura livsmedel (förutom vissa råvaror såsom citron som verkar basiskt i kroppen) samt för dålig andning (när koldioxiden inte kommer ut i rätt mängd och/eller syre tillförs i för liten mängd).
Studien visar att postmenopausala kvinnor visserligen går ner i vikt med hjälp av hög andel protein i sin kosthållning, men efterföljden blir således benskörhet och dessutom ett lägre intag av näring från frukt och grönt, jämfört med en mer balanserad kost.
Denna försurning kan motverkas genom att använda den sk, gröna kuren, som inet bara innehåller protein och fett, utan även gröna grönsaker, som är rika på just magnesium och kalcium. Detta gör att de, tillsammans med sol eller D-vitamin, kan motverka den nedbrytning som det försurande köttet kan ge.
Forskarna från Perdue University testade effekt på bentätheten (BMD) både med hög proteinrik kost som var baserad på kött och på vegetariska proteinkällor. Det vore dock intressant att se vilken källa som användes som vegetarisk, eftersom även soja är försurande, till skillnad mot tex quinoa och bovete.
Source: Protein Intake, Weight Loss, and Bone Mineral Density in Postmenopausal Women
J Gerontol A Biol Sci Med Sci
doi:10.1093/gerona/glq083
Authors: Wayne Campbell; Minghua Tang
www.vegetarisk.info
www.viktminskningstips.net
www.kostkoll.se
www.receptkoll.se
www.kosttipset.se
www.ekologisk-mat.info
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kolhydrater.org