Protein från sötpotatis kan användas som emulgeringsmedel

Potatismjöl används ofta som utfyllnad och bindningsmedel inom livsmedelsindustrin. Nu kommer en ny och hälsosammare användningsform, denna gång från protein i sötpotatis.

Proteinerna extraheras från sötpotatis och visar god emulgeringsförmåga, vilket innebär att det kan finnas ett naturligt och hälsosammare alternativ till dagens omdiskuterade emulgeringsmedel. Sötpotatis och vanlig potatis är inte släkt, utan kommer från helt skilda arter. 

Det är lantbruksuniversitet i Peking som har utvecklat fram sötpotatisens protein, genom att utvinna proteinkoncentratet som sedan användes som ett stabilt emulgeringsmedel. Inom kort kommer EFSA att undersöka de emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel och geleringsmedel som idag används, särskilt de som godkändes innan 20 januari 2009.

Source: Food Hydrocolloids
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.foodhyd.2010.05.011
“Emulsifying properties of sweet potato protein: Effect of protein concentration and oil volume fraction”
Authors: Q. Guo, T.H. Mu

www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se