En ny studie visar att natriumfattiga livsmedel kan vara svårare för vissa människor att tycka om på grund av genetiska faktorer. Studien publicerades nyligen i magasinet: fysiology and behavior och är genomförd av Penn State University och University of Connecticut.
Forskarna fann att sälta uppfattas olika beroende på genetiska skillnader. Människor med större antal papiller på tungan var mer benägna att tycka om höga halter natrium än de som hade lägre antal papiller.
”Ost är en blandning av mejeriprodukter med smak från fermenterad mjölk, men också med bittra smaker från mognad som blockeras av salt. En person med mycket papiller finner låg salthalt ost obehaglig eftersom bitterhet är för stor. ” sade bträdande professor i livsmedelsvetenskap vid Penn State University, John Hayes.
Source: Behavior and Physiology
doi:10.1016/j.physbeh.2010.03.017 pp. 369-380
Explaining variability in sodium intake through oral sensory phenotype, salt sensation and liking”
Authors: John Hayes, Bridget Sullivan, Valerie Duffy
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.viktminskningstips.se
www.gravidkost.se
www.picknick-tips.info
www.ayurveda-guiden.net
www.kosttillskotts-guiden.net
www.vitaminochmineral.se