Tips och råd för matvägrande barn!

Barn har perioder med matvägran, vilket är en naturlig misstänksamhet mot nya saker, som förr i tiden var viktigt för vår överlevnad. Om vi bara hade ätit något utan reflektion och misstänksamhet, så hade vi sannolikt ätit giftiga saker som gjort att vi blivit sjuka och/eller gått bort. Det är med anledning av det som många barn inte tycker om bittra smaker eftersom det indikerar risk för giftighet, till skillnad mot de söta smakerna som istället indikerar energi. Vi vänjer oss vid att tycka om söta smaker tidigt, både via maten som den gravida mamman väljer att äta samt via den söta och feta amningsmjölken.


Belöningssystemet och matvägran


Faktum är att ammande barn inte känner mättnadskänsla utan slutar äta för att deras belöningssystem slås på av ämnen och socker i mjölken. Om barnet inte haft detta belöningspåslag, så hade det sannolikt inte haft önskan om att fortsätta äta. När barnet börjar skrika så ser vi det som hunger, men det är alltså på grund av brist på påslag i belöningssystemet. Det är också detta påslag som gör att barnet blir dåsigt och slumrar till efter att det har ätit av bröstmjölken. Det är helt fantastiska överlevnadsinstinkter som går in och styr, på samma sätt som när vi letar efter olika färger för att tillgodose vårt mineral och vitaminbehov, när vi får mjölksyra av syrebrister, när vi tillverkar kemisk energi (ketoner) om vår energi tar slut o.s.v.


Trotsålder, matvägran och personlighetsskapande


Barn kan delas upp i två olika grupper, där en av grupperna gärna äter ny saker och tycker om att testa, medan den andra gruppen är lite mer misstänksam. De flesta barn har perioder av matvägran eller ökad misstänksamhet, vilket ofta kan vara knutet till trotsåldern. Trotsålderns existens kan visserligen ifrågasättas eftersom alla trotsåldrar varierar från land till land, vilket visar att det snarare handlar om en föreställning från vuxna människor än en konkret fysisk påverkan inifrån barnet.


Trotsåldern handlar snarare om att barnet bygger sin egen personlighet och det är därför bra att uppmuntra till att leva ut denna process, snarare än att se som något som är jobbigt som skall tryckas ner. Att däremot sätta tydliga gränser, är oerhört viktigt för att barnet skall lära sig rätt och fel, i sitt testande av gränser.

Inlärning av nya smaker och konsistenser


När barn matvägrar så kan det även bero på inlärningen av de ovan nämnda bittra smakerna. Söta smaker gillar vi av naturliga skäl, men bittra smaker och nya konsistenser kan ta upp till 10-20 gånger att vänja sig vid för en barnamun. För oss vuxna tar det 3-4 gånger, mestadels för att vi har ett intellekt som spelar in, samt har lärt oss vid många liknande smaker. Ett sätt att likna detta vid är att många barn har samma älsklingsrätter på mat, vilket beror på att dessa maträtter smakar väldigt lika.


Älsklingsrätter med välbekanta och trygga smaker


Exempel på detta är spaghetti, köttbullar, fiskpinnar och hamburgare, och det finns en anledning till att Mc Donalds hamburgare smakar likadant… eftersom det är en strategi att tillgodose så många som möjligt. Att hamburgaren innehåller oerhört mycket salt ökar dessutom törsten och därmed kanske intaget av läsk som i sin tur ger ett påslag på barnens belöningssystem. De förknippar alltså Mc Donald´s med ett sockerpåslag och en positiv kick, som senare kan ställa till problem.

Desto större smakpreferenser för söta smaker, desto mindre lätt att lära ett barn vid nya smaker. Det är också därför som barn som älskar köttbullarna hemma och äter de jämt, även önskar sig köttbullar när de är på semester. När de sedan får in måltiden, så tycker de inte alls om den eftersom köttbullarna smakar annorlunda och de äter istället av spaghettin som de känner igen. När barnet är misstänksamt och inte vill testa, så är det viktigt att inte truga eller tvinga… utan istället göra måltiden rolig, inspirera med färger och gör barnen delaktiga.


Testa, testa och testa för ökar inlärning!


Fråga barnet vad det vill testa för roliga frukter och grönsaker och gör det gärna frukt och grönsaksrundan till ett stående inslag i er veckohandling där ni testar nya roliga råvaror som ni inte tidigare har testat. Ställ fram maten med god min och ät alltid av all mat själv… OM du försöker minska din vikt, så visa det aldrig för dina barn och föregå alltid med gott exempel eftersom barn lär sig genom att imitera och spegla.

Skapa intresse, levandegör och inspirera med färger


Dela upp maten i olika skålar och blanda ogärna. eftersom barn sällan gillar blandningar där de inte ser vad som ingår i maten. Om du vill riva ner morötter eller lök i maten, så se till att ta bort alla bitar tills dess att barnet blir lite större. Det enklaste sättet att skapa intresse för mat hos barnen, är att låta dem bli delaktiga i matlagningen och i att planera den. Barn som själva har skurit sina morotstavar, äter dem oftast med god aptit. Färger, fina tallrikar, en lugn miljö och gott om tid, är bra riktlinjer för en hälsosam måltid. Ta er tid, minska pratet vid matbordet och låt maten tysta munnen, för att slippa svald luft och drick mindre för att slippa nersväljd otuggad mat.

Söta preferenser


Fråga gärna vad de tycker om och vad de vill äta och anpassa sedan måltiden så att den blir så hälsosam som möjligt. Vi lär ofta att äta bittra smaker genom att neutralisera dem genom söta tillskott såsom socker och mjölk (mjölksocker) i kaffe, sockerlag i inläggningar o.s.v. Det är därför små barn gillar smörgåsgurka istället för saltgurka, men varefter de vänjer sig av med sin söta preferenser, så ökar också förmågan att äta mer och mer osöta saker. Efter år av svart kaffe, är det oerhört svårt att återgå till kaffe med socker och om man vant sig vid saltgurka, så upplevs smörgåsgurka gärna som för söt.


Matvägran över tid


Vid långvarig matvägran, så är det extra viktigt att ge mat som barnet gillar, på samma sätt som man gör när en gammal människa har minskad aptit på grund av sämre saliv-,  enzym- och saltsyraproduktion. En annan variant är att ställa fram grönsakerna redan innan måltiden så att barnen äter av dessa medan de är hungriga. Avsluta aldrig måltiden med frukt, eftersom frukt passerar snabbare genom kroppens matsmältningssystem, och alltså kan orsaka uppsvullnad från gasbildning. Om barnet får sämre värden, näringsbrister och/eller minskar eller ökar i vikt, så bör ni alltid ta kontakt med sakkunniga personer. För aldrig in lightprodukter eller halvfabrikat utan byt istället till naturliga och rena produkter som har naturlig sötma.

Läs mer om barn, matvägran och kost för barn:


www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.gravidkost.se
www.kosttipset.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.familjetipset.se
www.vegetarisk.info
www.elitkoll.se