Ny ingrediens med sojafibrer skall fylla ut köttprodukter, öka vätskemängden i köttet och därmed också kilopriset!

Sojaföretaget Solae har infört en ny ingrediens som är en form av sojafibrer och som skall öka avkastningen och vätskeansamlingen i charkuteriprodukter, såsom i t.ex. kebabkött. Bolaget hävdar även att sojafibrerna bidrar till minskad tillagningstid, vilket inte är så konstigt eftersom fibrer inte är lika svårsmält som kött.. !  

Ingrediensen innehåller en blandning av protein, lösliga och olösliga fibrer från genmanipulerade sojabönor samt hjärtbladsnod , vilket är den del av ett frö som skapar de första bladen på en planta. Enligt företaget, så kan denna kombination öka vätskemängderna m.m. Detta beror sannolikt på fibrernas förmåga att absorbera vatten, vilket är en egenskap som således binder vatten till varan och ökar kilopriset och avkastningen. Om varan sedan tilagas, så ångas detta vatten bort och gör varan mindre i sin volym.

Man kan säga att ingredienserna ökar fuktinlagringen med snabb hydrering och integration. Köttbranschen kan komma att spara upp till 12% på processbarhet, avkastning förbättringar och kostnadsbesparingar.

Härligt… nu är inte bara köttet klistrat utan snart även fyllt med utfyllnad från vatten och fibrer. Okej, fibrer är bra… men ät gott om grönsaker, så är det behovet täckt på naturlig icke-manipulerad väg.

www.ekologiskava.se
www.ekologisk-mat.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vegetarisk.info
www.zarahssida.se