Blev nyss uppringd av svenska livsmedelsverkets omdebatterade Annica Sohlström (ja, hon som Annika Dahlqvist har haft diskussioner med, då Sohlström rekommenderar kemiska margariner och tyvärr inte vet vilka fetter som de livsmedel hon debatterade om faktiskt innehåller). Jag höll på att ramla av stolen när jag tittade på Gomorron Sverige och detta kan ni läsa i utdraget från Annika Dahlqvist´s blogg:
Annica Sohlström trodde att Margarin (omestrat) är gjort på majoritet av rapsolja. Fel, det är gjort av majoritet av palmolja. Palmolja odlas efter skövlade regnskogar i tropikerna.
Annica trodde att människan kan tillgodogöra sig vegetabilisk omega-3 (i rapsolja). Fel, det är för korta kedjor i det för att vi ska kunna tillgodogöra oss det. Veg omeg-3 måste förlängas i ett djur för att vi ska ha nytta av det.
Annica trodde att blodfettprov hos barn är en bra mätare på hälsa och utveckling. Fel, blodfettvärdena hos barn säger ingenting om deras hälsa och utveckling. Hälsoeffekter av margarin hos barn är alltså helt oprövat.
Annica trodde att det viktigaste är att inte oroa föräldrarna. Fel, det viktigaste är att få friskare, klokare och gladare barn.
Därför måste vi ta reda på om smör eller margarin är bäst för barnen.
Tills etablissemanget har forskat klart på det så fortsätter vi att förespråka naturenliga kostfetter: animaliska, inklusive mjölkfetter, samt i viss mån vegetabiliska fetter i sin naturliga förpackning ( nötter, oliver, avocado och kokosfett)
Läs hela inlägget:
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/annica_sohlstr%C3%B6m_avsl%
C3%B6jar_sin_okunnighet
Hur som helst, så ringde Annica Sohlström upp mig för att påpeka att mina inlägg om att mikro påverkar näringsinnehållet i maten inte stämmer. Hon hävdar att det till och med är bättre att tillaga maten i mikro än i vanlig ugn, ångkokning eller på spisen. När jag självklart sa att det finns oerhört mycket forskning som stödjer detta, så sa hon att hon hade forskning på det motsatta. När jag sedan bad henne att maila den, så ville hon inte fortsätta samtalet.
Hon frågade dessutom hur man skulle kunna värma tex: bröstmjölk och sa följande (med sarkastisk ton): – Man kan ju inte värma bröstmjölken i ugnen, så hur ska man göra det om man inte har mikro? Men herregud… Har hon inte hört talas om vattenbad? (… som dessutom ger en mer exaktare upphettning vilket undviker onödig påverkan på näringen)
SEN hävdade hon med svajande röst att platsburkar och plast inte avger ftalater vid upphettning??? Hon måste skoja med mig… Man orkar ju knappt kommentera och lägga energi på okunskaperna.
Och visst, det är sant att näringsinnehållet kan öka i vissa livsmedel, men då har man inte tagit hänsyn till något annat vilket är totalt befängt. Det är samma sak som att det skulle vara bra att röka för att det finns studier som visar att rökning är bra tex för att gå ner i vikt? Det är när man tittar på helt skilda delar som man får den galna värld som vi har idag med dålig kost och läkemedel, då de har rätt från sin utgångspunkt (dvs: bättre hållbarhet, smak, konsistens etc) men för kroppen som helhet är detta en katastrof. Man får inte glömma att livsmedelsverket är skapat av livsmedelsindustrin och har som avsikt att sälja livsmedel, öka hållbarheter och smaker, för att sälja mera och tjäna mer pengar.
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info