Det allra senaste i livsmedelsbranchens stora oljeutbud är min favorit, chiaoljaN. Jag har skrivit om chiamjöl och chiafrön tidigare vid flera tillfällen. Chia är toppen som ersättning för det vanliga vetemjölet och för alla som är glutenintoleranta. Chiaolja, kan ersätta det animaliska smöret, det kemiska margarinet, de temperaturkänsliga oljorna, samt komplettera de omega 6-rika majs- och linfröoljorna och den naturpåverkande fiskoljan. Dock,så har chiaoljan lika mycket omega 6 som linfröoljan som har 18% (chiaolja har 20%) omega 6, vilket kan vara bra att känna till. Missa inte att chiaolja är känslig för ljusexponering, oxidering och överhettning och du bör alltså förvara den hermetiskt mörkt och svalt. Köp gärna en flaska i taget och använd upp den inom 1-2 månaders tid, så minskar du risk för oxidering (härskning).
CHIA-OLJA – Näringsdeklaration
Portion: | ||
Energi (Kcal) | 900 | 9.0 |
Mättade Fettsyror | ||
Stearinsyra A (g) | 3.0 | 0.03 |
Palmitinsyra B (g) | 6.3 | 0.06 |
Andra (g) | 1.5 | 0.02 |
Enkelomättade | ||
Oljesyra (g) | 7.0 | 0.07 |
Fleromättade | ||
Linolsyra (Omega-6) (g) | 20.0 | 0.20 |
Linolensyra (Omega-3) (g) | 61.0 | 0.61 |
Andra (g) | 1.2 | 0.01 |
Transfett (g) | 0 | 0 |
Kolesterol (g) | 0 | 0 |
www.kostkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.detoxa.nu
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.rawfood-kost.se
www.zarahssida.se