Gurkmeja – Inflammationsdämpande och bra för matsmältningen

Gurkmeja blir alltmer känd för sina hälsobringande effekter, både genom dess antiinflammatoriska egenskaper och positiva inverkan på matsmältningen. Gurkmeja är en  vackert blommande planta från familjen Zingiberaceae som används inom matlagningen och som ingrediens i många skönhetsprodukter. Senare tids forskning visar att gurkmeja kan förebygga demens, cancer, leversjukdomar, kan verka som en stark antioxidant samt har en inflammationshämmande effekt.

Gurkmejans rötter kokas och torkas för att användas medicinskt och för kryddning samt även som den aktiva substansen curcumin. Gurkmeja är vanligt i länder som Indien och Kina, främst för att främja matsmältningen, minska inflammationer och problem med levern. Idag finns över 300 publicerade forskninsrapporter som tyder på Gurkmejans oerhörda kraft där det kan verka förebyggande och lindrande för de kroniska sjukdomar som inte får konventionella sjukvård rår på.


Använder du redan gurkmeja i maten så kan du utöka användningsområdet till hud och skönhet. Ekologisk Gurkmeja har nämligen påvisats bra mot acne och hudproblem och ger  huden en frisk lyster. Gurkmeja är dessutom mjukgörande eftersom den ger huden fukt samt kan motverka åldersfläckar och pigmentsförändringar i ansiktet.

Du kan göra din egen ansiktsmask genom att blanda 1 tsk gurkmeja tillsammans med vatten eller olja och sedan smörja på huden. Låt verka i 5-10 minuter och skölj sedan av med ljummet vatten.

www.detoxa.nu
www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.receptkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset-se