Gardein – nytt vegetabiliskt, vegetariskt GMO-smittat (???) livsmedel tillverkat av soja, vete, quinoa, amaranth och grönsaker!

Det senaste på marknaden inom vegetarisk kost är Gardein som är en vegetarisk, vegetabilisk produkt, döpt efter kombinationen av ”trädgård” och ”protein”).

Jag vet dock inte hur de tänkte när de tog fram produkten eftersom den är tillverkad av vete (som limmar igen hela systemet), soja (som är nästintill omöjligt att finna som GMO-fri) och toppeningredienserna ärtor, grönsaker, fröerna qunioa och amarant samt hirs och kamut. Jag längtar så tills den dag den kommer ett vegetariskt alternativ som också är hälsosamt. Det hade varit så enkelt att binda produkterna med bovete istället för med vete och soja hade kunnat bytas mot kikärtor eller bönor.

Självklart är gardein kolestrolfri, men det är ju alla vegetablier och den innehåller inte mättade fetter och är fettfattig, så det krävs helt klart en komplettering av fettsyror som gardein skall fungera som ett fullständig måltid. Det finns visserligen lite fett i fröerna (qunioa och amaranth) men det är för lite för en hel måltid. Komplettera alltså inte bara med grönsaker, utan även med kallpressade oljor, rostade eller blötlagda nötter (lägg nötterna i blot eller rosta för att undvika slemhinneirriterande lektiner) och frön.

I USA säljs Gardein som frys- eller kylvara och har blivit oerhört stort eftersom sojaproteinet fått så dålig stämpel MEN som sagt, sojan återfinns även i dessa produkter, vilket medför genmanipulering (GMO-smitta).  


Både Tal Rönnen (amerikansk känd vegankock), Oprah Winfrey Show och Ellen DeGeneres Show har talat om produkterna i sina produktioner. Dock, så har ingen av dem nämnt sojaproteinernas GMO-innehåll, vilket är ytterst märkligt.  

I stickprover, så har det påvisats spår av GMO i all soja och majs i världen vilket är under all kritik. Detta anges inte alltid då producenterna kan köpa in soja som har odlats på GMO-fria fält MEN som har GMO-smitta från närliggande fält där GMO finns. Om man känner till hur odling går till, så vet man att det flyger mellan fälten (korsaminering), sprids via flygande insekter m.m. så det är alltså omöjligt att veta om råvaran är GMO-smittad eller GMO-fri.

På grund av detta så behöver man inte ange om det finns under 0.9 % GMO i en produkt. Detta gör att du inte har en aning om det är GMO i varan eller inte…  Till och med livsmedelsverket (!!!) svarade mig att man bör undvika soja och majs och köpa helt KRAV-märkt om man vill äta GMO-fritt. Man kan se om markerna är GMO-smittade genom att titta på vissa insekter, som tex bin. Om ett bi är smittat, så flyr de allihopa, för att undvika smittan. Det gör att de dör och bikupan är övergiven. Jag skrev om detta första gången för 4 år sedan, men då skrattade många åt det… ändå tills många bikupor utmed västkusten var tomma förra hösten och hösten innan dess. Det var det första tecknet på att GMO är spritt även i Sverige och det innebär självklart att vi i förlägningen inte har insekter som befruktar våra äppelblommor o.s.v. Och det är bara en sorts insekt… Om jag skulle skriva om hela ekosystemets påverkan, så är det ett årsjobb…!

Soja innehåller dessutom fytoöstrogener som kan bidra till infertilitet på grund av att det hämmar sköldkörtelns hormonproduktion. Fytoöstrogener är en grupp växthormoner som används i flertalet mediciner främst för att minska en överstimulerad sköldkörtel. Fytoöstrogener finns även i tex: kikärter, linser och bönor.

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.receptkoll.se