Barnfetma har exploderat ute i världen och diabetes typ II (åldersdiabetes) kryper alltmer ner i åldrarna. Mat för spädbarn och näringen i barnmat är den ”mest dynamiska delen av livsmedelsindustrin”, säger Jeya Henry, professor i människoföda och chef för Functional Food Centre vid Oxford Brookes University i Storbritannien, och tillägger att ”industrin har en enormt stor roll”.
Barnfetma och överviktiga barn
Statistik kring barnfetma visar att omkring 22 miljoner barn i EU är överviktiga, varav fem miljoner av dem lider av fetma och HELA 16 procent av dem sägs vara kliniskt feta. Enligt Nestlé Nutrition, har forskning visat att barnen påverkas av mer kunskap, med den kritiska åldern är före pubertetens start, dvs redan när barnen är mellan 5 och 11 år.
Prof Henry tar en kontroversiell ställning till fetma och viktkontroll hos barn, särskilt hos yngre barn. ”Det finns en missriktad tonvikt på vikt hos dessa små barn, sade han och påpekar att barnfetma inte behöver innebära fetma i vuxen ålder.
Endast cirka 30 procent av feta barn blir feta vuxna, vilket alltså innebär en oerhört stor mängd människor som med hjälp av motion, bra mat och fullständig näring, faktiskt får kontroll över sin vikt. Den ökande barnfetman visar på allt fler kopplingar till våra ökande födoämnesallergier (Ref: Journal of Allergy and Clinical Immunology, Vol. 123, pp. 1163-1169.e4).
I senare studier har forskare från University of North Carolina at Chapel Hill, rapporterat data från över 4.000 barn där kopplingen mellan fetma, inflammationer och födoämnesallergier lyftes fram.
Barnhälsa, barnens hjärna och omega 3-fettsyror
Boosta barnet med omega-3 fettsyror, och DHA (dokosahexaensyra) i synnerhet. Även kost som är rik på vitaminer, mineraler och enzymer är kända för att vara avgörande för god hälsa och vikt. (Ref: British Journal of Nutrition (November 2008, Vol. 100, s. 1086-1096).
Benstommen, benskörhet och barnhälsa
Eftersom cirka 35 procent av en vuxen människas benstomme byggs upp under puberteten, så är mineraler och vitaminer oerhört viktiga, då främst magnesium och kalcium (då magnesium behövs för upptag av kalcium) och D-vitamin (då D-vitaminet för ut kalcium i kroppen). Över 75 miljoner människor i Europa, USA och Japan lider av benskörhet.
Produkter som berikats med kalcium, vitamin D och även magnesium har många gånger lyfts i frågan, men då tas sällan hänsyn till upphettningar och näringskedkor som isoleras. Det bästa är således att äta vitaminer och mineraler från det riktiga växtriket. En betydande mängs forskning har även påvisat intag av probiotika som inulin och oligofruktoshydrolys för stärkande av benhälsa.
Bygg benstommen med inulin och oligofruktoshydrolys
Dr Steven Abrams från Baylor College of Medicine genomförde en studie i Texas som rapporterade att långsiktig komplettering med inulin och oligofruktoshydrolys (Synergy1) under ungdomarnas pubertet gav omkring 30 milligram extra kalcium i skelettet varje dag, vilket motsvarar cirka 11 gram kalcium perår. (Am J Clin Nutr 2005, Vol. 82, pp. 471-476).
Utan näringsrik mat och aktiv lek med träning och motion, så kommer våra små barns ben att falla isär inom snar framtid och fetman att öka allt mer. Jag utbildade på en barnavårdscentral för ett tag sedan och de sa att barnens ben fnasar sönder när de försöker borra i brutna ben,… Med kolsyra, för lite rörelse, brist på mineraler och försurande mat och dryck så är det inte helt överraskande…
www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.detoxa.nu
www.vitaminochmineral.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info