5 sätt för att övervinna vinterdepressionen

1. Utomhusladda
Se till att vistas utomhus i den friska luften, både för att få gott om ljus och för att få motion för att orka. Frisk luft, refektion och eftertanke är viktig och kan utövas under en lång, daglig promenad. Om du känner av mörkret ordentligt, så kan ljusterapi vara ett alternativ för att få extra ljus.


2. D-vitaminboosta
Boosta med vitaminer och mineraler. D-vitaminer behövs tillföras kroppen via maten eller i tillskott. Mellan höst- och vårdagjämning, så står solens strålar för lågt, så de filtreras bort och kan alltså inte skapa D-vitamin i huden hos oss människor. Ät gott om fisk, kantareller och naturliga, mejeriprodukter. Undvik alltid lightprodukter eftersom D-vitamin är beroende av fett för att tas upp av kroppen. Ät alltid D-vitamintillskott på vintern, för att komma upp i rekommenderat intag.


3. Skratta dig pigg!
Ett gott skratt förlänger livet är ett välanvänt ordspråk. Skratt ökar positiva tankar, känslan av glädjerus och av tacksamhet. OM du känner dig nere och ledsen, så tänk på något som du känner värme och tacksamhet inför. Det är mindre lätt att känna trötthet och vara nere, när man känner tacksamhet i hela kroppen.


4. Ta hand om dig själv.
Ta ett varmt bad, läs en god bok, krama och lek med dina barn, ta en långpromenad med en vän, anmäl dig till en rolig kurs eller utöva en hobby som du gillar. Höstens kvällar byts snabbt från tristess till höstmys, med endast lite tända ljus, en stor kopp té och en härlig, givande bok. 


5. Gör roliga saker med dina vänner.
Sommaren är oftast den årstid då vi passar på att roa oss lite extra, umgås med vänner och reser både i Sverige och utomlands. När hösten kommer så för den trista vardagen sig påmind och ibland kan det behövas lite extra motivation och inspiration till nytänk. Bjud in och umgås med vänner, anordna matlagningskväll istället för sommarens grillpartyn eller familjemys med sällskapsspel.  

www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.kosttipset.se
www.motionstipset.se
www.ekologiskaval.se