Glutamat är kroppens PÅ-knapp och drive, medan GABA är dess lugnande motsvarighet. GABA, tillsammans med serotonin, lugnar systemet och är viktigt för att inte vara överaktiv/hyperaktiv och stressad. Vid mätning av signalsubstanser i urin, kan man se att glutamat ofta är högt vid långvarig stress, tillsammans med till exempel högt DHEA, högt histamin och lågt noradrenalin, adrenalin och serotonin. Många erhåller starka reaktioner mot glutmat, och då är det precis som vid högt histamin och histaminöverkänslighet, inte bara på grund av att glutamat kommer via kosten, utan även för att det inte bryts ner korrekt. För att bilda och bryta ner signalsubstanser krävs både rätt tarmbakterier och rätt näringsämnen. Glutamat konverteras till exempel vidare till GABA med hjälp av aminosyran glutaminsyra.
Vad är då glutamat? De flesta tänker på MSG (mononatriumglutamat) när de hör ordet glutamat, men det förekommer naturligt i hela kroppen och har en mängd viktiga funktioner. Alla signalsubstanser fungerar så, att de har olika funktioner som är livsnödvändiga, men att dess nackdelar kan överstiga nyttan om/när de blir för höga eller för låga. Min erfarenhet är att långvarig stress är det största problemet när det förekommer obalans i signalsubstanserna. Sen är just de näringsämnen som förbrukas vid stress såsom B-vitaminer (framförallt B2 och B3), zink och magnesium, viktiga för just dessa konverteringsprocesser.
Glutamat fungerar som både essentiell neurotransmittor och som ett farligt neurotoxin, och är den mest vanliga aminosyran i kroppen. Det är en icke-essentiell aminosyra vilket innebär att din kropp kan syntetisera den vid behov. Glutamat är även den vanligaste neurotransmittorn i hjärnan och det centrala nervsystemet, och är den signalsubstans som är mest kritisk för en sund hjärnfunktion. Glutamat förbättrar neuroplasticiteten (hjärnans förmåga att förändras och växa) och bidrar till gott minne och kognitiva funktioner. Det förekommer hög koncentration av glutamat i bröstmjölk, just på grund av dess relevans för utveckling av den mänskliga hjärnan.
Signalsubstanser kan antingen vara exciterande eller hämmande, och glutamat är den huvudsakliga excitatoriska neurotransmittorn i kroppen hos människan. För att bilda glutamat använder kroppens glutamin och glutaminsyra, samt näringsämnen som taurin.
En annan viktig signalsubstans är GABA, som bildas av glutamat. Glutamat och GABA skapar balans i hjärnan och är varandras motsatser. Glutamat är kroppens huvudsakliga excitatoriska neurotransmittor, medan GABA är den huvudsakliga hämmande neurotransmittorn. Hämmande signalsubstanser, som GABA, minskar risken för att en nervimpuls ska skickas iväg, och har på så vis en lugnande effekt. Just GABA har en lugnande effekt på hjärnan och bidrar till att kroppen och framförallt hjärnan, kan slappna av. Det är också därför som många upplever att de får bättre sömn vid intag av GABA-tillskott. Ett högt GABA kan alltså vara ett resultat av både hög stress (då höga mängder GABA frisätts för att lugna systemet), att kroppen inte kan bryta ner GABA korrekt pga obalans i tarmfloran. Ett lågt GABA kan istället bero på att det saknas de aminosyror som krävs för att bilda GABA, att det saknas de tarmbakterier som behövs för att konvertera till GABA eller att konvertering mellan glutamat och GABA inte fungerar (då är vanligtvis glutamat högt och GABA lågt). Lågt GABA kan ge oro, att du känner dig överväldigad och har svårt att slappna av. Detta i kombination med högt glutamat, kan ge mycket besvär, eftersom glutamat gasar och inte har en lugnande motsvarighet i tillräckliga nivåer av GABA.
Vid hög, långvarig stress är det mycket vanligt att glutamat ligger högt, och att GABA ligger lågt, precis som att långvarig stress vanligtvis gör att konvertering mellan dopamin och noradrenalin och adrenalin inte heller fungerar. Om man även har andra konverteringsbesvär, som innebär att tryptofan inte konverteras vidare till serotonin eller melatonin (kräver e.coli-bakterier), att dopamin inte konverteras vidare till noradrenalin och adrenalin (kräver magnesium, B2, B3, järn, koppar och C-vitamin). om fenylalanin inte konverteras vidare korrekt till tyrosin eller om man har problem med högt histamin s0m inte bryts ner (krävs vissa tarmbakterier för att bryta ner histamin som exempelvis bifodumbakterier) så blir det väldiga besvär, både psykiskt och fysiskt. I dessa sammanhang finns oftast även lågt kortisolvärde, samt låga värden på könshormoner, som även de försvårar hälsan.
För att konvetera just GABA från glutamat, krävs ett enzym som heter glutaminsyradekarboxylas (GAD). Det spännande med detta är att överskott av GABA kan konverteras tillbaka till glutamat, om det saknas adekvata glutamatnivåer. D
En viktig sak att känna till när det gäller glutamat, och också anledningen till att det är klokt att undvika glutamat i maten vi äter, är att det är viktigt för hjärnan, men är giftigt vid hög dos. Hög mängd glutamat överstimulerar hjärncellerna då överbliven glutamat ackumuleras i hjärnan, vilket innebär att kroppens glutamatreceptorer blir känsliga och överstimulerade. Denna typ av störningar kan finnas även vid nivåer som inte är jättehöga. Högt glutamat kan innebära ökad ångest, risk för depression, försämrad koncentration, känsla av rastlöshet, sömnbesvär och svårighet att slappna av.
Konverteringsbesvär mellan glutamat och GABA kan bero på många olika saker, såsom brist på näringsämnen och tarmbakterier, men det kan också bero på en autoimmun reaktion mot det enzym som omvandlar GABA från glutamat, GAD. Det vanligaste som jag stött på är att denna autoimmuna reaktion hör samman med glutenintolerans eller sköldkörtelproblem, men det finns säkert andra orsaker.
Anledningar till att glutamat inte omvandlas till GABA korrekt kan, förutom ovan nämnda orsaker, bero på brist på B6, då det är en vitamin som krävs för konvertering av glutamat vidare till GABA. Vid brist på B6 ses ofta höga glutamatnivåer och låga nivåer av GABA. Det viktigaste är, oavsett näringsbrister, att minska på stress, minska intaget av glutamat i maten, samt minska andra stimulerande ämnen som till exempel koffein (höjer glutamat, kortisol och minskar GABA). När du undviker glutamat i mat, så kan det vara bra att tänka på att det finns två olika former av glutamat, antingen är det bundet till andra aminosyror (bundet glutamat) eller så är det fritt glutamat (obundet). Bundet glutamat absorberas långsamt medan fritt glutamat bryts ner och absorberas snabbt. Det är bara fri form som används i livsmedel, då det är den typen av glutamat som ger smak (umamismak) till livsmedel. Glutamat förekommer framförallt i produkter med kött, där producenten har sparat in på kötthalten och istället höjer köttsmaken genom att tillsätta glutamat/MSG. Det kan också vara intressant att veta att fermenterad mat frisätter fri glutamat, vilket är anledningen att så många gillar lagrad ost bättre än olagrad.
Det diskuteras även hurivida fritt glutamat (MSG) kan korsa blod-hjärnbarriären och på så vis bidra till ökade glutamatnivåer. Såsom jag förstått det, så är det egentligen ingen fara hos en frisk person att erhålla tillfälligt höga nivåer av glutamat, utan det är vid problematik att bryta ner och konvertera glutamat som det blir problem, som till exempel vid autoimmun reaktion mot GAD. Det låter rimligt, eftersom det är liknande process vid högt histamin. Att livsmedel med högt histamin inte är något problem så länge kroppens nedbrytning av histamin är korrekt. Det är däremot om det inte förekommer korrekt nedbrytning av histamin, på grund av brist på adekvata tarmbakterier etc, som det blir problem med histaminintolerans och då reagerar man på alla födoämnen som innehåller histamin. Liknande skulle alltså kunna ske vid intag av glutamat.
Tips för att förbättra denna konvertering är att tillföra vitamin B6, taurin, l-teanin, dricka gott om grönt té (grönt té för både tarmfloran och för att modulera GABA, glutamat och serotonin), att göra ingefärste och ingefärsvatten, tillföra terapeutisk dos av C-vitamin och Q10. Andra modulerande råvaror som kan hjälpa är valeriana samt råvaror som minskar inflammation (klokt att äta antiinflammatorisk kost / IFD-kost). Tänk också på att träna regelbundet, då träning balanserar GABA och glutamat gentemot varandra.