10 tips för bättre hälsa

Ja, så var det äntligen sista dagen på 2010. Året har gått oerhört fort i min värld och det har hänt så mycket, så det känns som att minst 5 år har passerat, snarare än 1.

I morse var jag på morronskiftet och talade om hälsosamma nyårsalternativ och hur man kommer igång på det nya året. I och med det, så tänkte jag skriva ner 10 av mina enkla tips för att komma igång, så att 2011 blir ett hälsosamt år, där ni är pigga, starka och friska.

– Först ut är vikten av att ha en bra och fin nyårsafton, med ingen, lite eller lagom med alkohol. För många handlar storhelger om familj, vänner och att umgås, medan en del ser det som festtillfällen som mer handlar om alkohol och att bedöva kroppen under kvällen. Mindre alkohol är inte bara hälsosammare, utan minskar också risken för att det händer onödiga saker.

– Maten på nyår går absolut att förgylla utan att det inkräktar på hälsan och vikten. Välj mat som är lättare och fräschare som fisk (lax, skaldjur) och basera måltiden på rotfrukter, bär och grönsaker. Med en lätt och hälsosam måltid, så håller du dig piggare under kvällen och vaknar med mer energi på nyårsdagen.  

– Desserter är självklart på nyår, men varför inte göra en fin fruktsallad med riven mörk choklad, lite rostade eller hackade nötter och en sås gjord på blåbär eller hallon. Det blir en efterrätt som håller blodsockret i schack, är mumsigt god och hälsosam.  

– När väl nyårsafton är över så är det dags att ta sig i kragen och återgå till de rutiner som gör att vardagen fungerar. Det är lätt att komma in i osunda vanor under julhelgerna men det är minst lika lätt att de stannar kvar ända fram till februari/mars, då du för längesedan borde hittat tillbaka till dina hälsosamma matlådor och sena motionspass. Tänk på att det är inte det du äter mellan jul och nyår som avgör om du har god hälsa eller inte. Däremot, så är det viktigt att alla de dagar som kommer efter nyåret, fylls av hälsosamma saker ända fram till nästa jul.

– Om du inte gillar att träna och har mindre lätt att komma igång, så bestäm dig för att testa nya saker. Skriv en lista med grejer som du kan tänka dig att testa och om gör en deal med dig själv att testa en ny sak varannan vecka tills dess att du har hittat din favorit. Olika motionsalternativ finner du på eniro eller så kan du leta tips på min motionssajt: www.motionstipset.se

– Ett tips för att komma igång med hälsosammare mat, är att börja göra matlådor och handla mycket grönsaker som komplement till måltiden. Köp en ekologisk matlåda som har helt naturliga ingredienser utan kemikalier. Undvik mikrovågsugnen och ställ ni tallriken i ugnen 5 minuter. Lägg gärna upp maten på en tallrik och ät inte ur plastlådan. Det är både trevligare, fräschare och gör att de flesta äter långsammer och njuter mera.

– Tugga maten långsamt, prata helst inte under tiden du äter och skölj aldrig ner maten med en massa dryck. Drick gärna vatten, men innan eller efter lunchen och pressa gärna i en citron i det vatten som du dricker innan (så stabiliseras matsmältningskanalens pH-värde). När du tuggar maten så ökar du näringsupptaget, får bättre matsmältning, minskad risk för sjukdomar i matsmältningskanalen, du njuter sannolikt mera och känner mättnaden snabbare.

– En av de viktigaste rutiner som vi snabbt behöver återfinna efter alla våra ledigheter är att få ordning på vår sömn.  Det är så lätt att vända på dygnet när man är ledig och njuter av sena myskvällar. Det kan vara klokt att ställa in dygnsrytmen redan ett par dagar innan du ska börja jobbet, skolan eller annan sysselsättning. Sömnen är A och O för ett bra immunförsvar och för att orka och även för att hålla sin vikt.

– Hälsosam mat och träning är oftast det vi lyfter när vi talar om hälsa, men det vi missar är saker som att ha roligt, att ha vänner och tillsammanstid. Det är minst lika viktigt att ha roligt med sina vänner och sin familj som att göra andra saker i livet. Glöm inte det och låt 2011 få bli ditt roligaste år hittills…!

– Sist men inte minst… Ta vara på de saker som du har lärt dig under 2010. Alla de saker som har gått snett är inga motgångar, utan saker som du kan lära dig av och använda för att göra ditt 2011 till fantastiskt. Börja med att skriva ner 3 saker som du vill ta bort ur ditt liv och som du inte önskar ska följa dig in på nyåret. Bränn sedan lappen…

Ta sedan en ny lapp, där du skriver 3 saker som du önskar ha hjälp med och som du drömmer om. Behåll lappen nära ditt hjärta på tolvslaget och tänk på 2011 och allt härligt som det kommer ge dig.

Gott nytt hälsosamt år till er alla..!

Mer om kost och hälsa:
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.smoothie-recept.se
www.gravidkost.se
www.ayurveda-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.zarahssida.se