Vår starkaste antioxidant – Glutation (MaxGXL)

Glutation är kroppens mest kraftfulla antioxidant och har även kallats för den ledande antioxidanten. Glutation är en tripeptid som finns i alla dina celler. Det är helt meningslöst att äta glutation som kosttillskott, eftersom den bryts ner av magsäckens saltsyra. Om kroppen mot all förmodan skulle ta upp molekylen, så kan den ändå inte passera genom cellmembranet och är därmed verkningslös.


Kroppen tillverkar glutation på egen hand, men denna produktion minskar med åldern med cirka 1 procent per år från 20 års ålder. Desto mindre glutation du har i dina celler, desto snabbare åldras du. Minskad glutation påverkar även kroppens immunförsvar genom att ge sjukdomar, minskad kraft och sämre motståndskraft.


Visst kan antioxidanter tillföras kroppen via andra frukter, grönsaker och bär, men just glutation är flera millioner gånger starkare som antioxidant, än de livsmedel och råvaror som vi kan äta via maten eller få i oss via kosttillskott. Det sägs att det finns ett kosttillskott som påverkar tillverkningen av glutation med nästan 300%, vilket isåfall skulle vara gigantiskt och fantastiskt för kroppens åldrande och för vår hälsa överlag. Kosttillskottet heter MaxGXL men jag vet inte om det är undersökt och säljs i Sverige.


Glutation är som sagt en antioxidant som innehåller vitaminer, mineraler och tioler (glutation och alfa-lipoinsyra), vilket gör den oerhört effektiv i motverkande mot de fria radikaler som våra kroppar bildar från all skräpmat, rökning, alla avgaser, miljögifter m.m. som vi utsätter kroppen för. Det som däremot är viktigt att påpeka är att fria radikaler är nödvändiga i kroppen, men inte alls i den utsträckning som våra kroppar tillverkar idag.


Glutation består av de tre aminosyror cystein, glutamat och glycin och förväxlas ofta med glutamin och glutamat, mest på grund av liknelserna i namnen men även på grund av att få människor känner till vad glutation är. Skillnaderna är mellan glutamin, glutamat och glutation är följande:

Glutamin: Glutamin är kroppens vanligast förekommande aminosyra. Den tillverkas i hjärnan från glutamat och har en viktig del i läkningsprocesser, muskelreparation och för att läka en trasig tarmslemhinna. Glutamin är en föregångare till glutation.

Glutation: Det finns två typer av glutation, GSH och GSSG. Glutation kallas för en dunderantioxidant,  finns i alla dina celler för att skydda dem och då främst för med fokus på din levernhälsa.

Glutamat: Glutamat kallas för glutaminsyra eller L-glutamat och är dina monopeptida aminosyra- neurotransmittorer i hjärnan, och krävs för synaptisk aktivitet.

Glutation skiljer sig från andra antioxidanter genom att den verkar i cellen och också tillverkas där. Den kan även öka funktionerna i de andra antioxidanter som tillförs kroppen, såsom Q10, Vitamin E, Vitamin C och alfaliponsyra.  


Glutation hjälper även till med avgiftning, vid autoimmuna sjukdomar, astma, cancer inflammationer, mitokondriell dysfunktion, muskeltrötthet och svaghet samt för att motverka alla former av åldersrelaterade sjukdomar.

Läs mer på mina andra sajter om kost och motion:

– Kostkoll (www.kostkoll.se)
– Ekologiska Val (www.ekologiskaval.se)
– Ekologisk mat och odling (www.ekologisk-mat.info)
– Detoxa.nu (www.detoxa.nu)
– Raw Food-kost (www.rawfood-kost.se)
– Kosttipset (www.kosttipset.se)
– Receptkoll (www.receptkoll.se)
– Gravidkost (www.gravidkost.se)
– Pickniktips (www.picknick-tips.info)
– Ayurveda och indisk lära (www.ayurveda-guiden.net)
– Vitamin och mineral (www.vitaminochmineral.se)
– Toppendricka (www.toppendricka.se)
– Motionstipset (www.motiontipset.se)
– Elitkoll (www.elitkoll.se)
– Pigga Barn (www.piggabarn.se)
– Children in Shape (www.childreninshape.com)
– Lektipset (www.lektipset.se)
– Sagotipset (www.sagotipset.se)
– Familjetipset (www.familjetipset.se)
– NLP-guiden (www.nlp-guiden.se)
– NLP – certifiering (www.nlpcertifiering.se)
– Relationer med NLP, Mental Träning och Coachande förhållningssätt (www.relationer.eu)
– Viktminskningstips med holistisk hälsa (www.viktminskningstips.net)
– Sömnskolan (www.somn-skolan.se)
– Andningssajt (www.andning.nu)
– Kolhydrater (www.kolhydrater.org)
– Vegetarisk mat (www.vegetarisk.info)