Thermografi, alternativ mammografi helt utan biverkningar

Thermografi är ett fantastiskt alternativ till mammografi, och helt utan biverkningar. I en artikel från tidningen Hälsofrihet (nummer 4, 2018) skriver författaren att det totalt ställs drygt 61 000 cancerdiagnoser i Sverige per år, varav cirka 9 000 är bröstcancerdiagnoser. 30 procent av alla cancerfall hos kvinnor är bröstcancer med en medianålder för insjuknande på 64 år. Endast 5 % av de som insjuknar är under 40 år. Det som är fascinerande med denna sjukdom, precis som andra sjukdomar, är att de i många fall härror till vår västerländska livsstil, och på så vis både går att förebygga och påverka.

Nu handlar givetvis svåra diagnoser om många saker, men jag har tidigare skrivit om vikten av att se över sina hormoner för att minska bröstcancerrisk och detta gör man bäst med hjälp av ett labrixtest, salivtest, som mäter bioaktiva hormoner. Till skillnad mot blod, som mäter både inaktiva och aktiva hormoner, så mäter salivtest/labrixrtest endast aktiva hormoner. Man bör mäta E1, E2 och E3 samt progesteron och balansen mellan östrogen och progesteron. Balansen, även kallad ratio, mellan östrogen och progesteron är otroligt viktig för att erhålla hormonell balans. Allt fler kvinnor får lågt progesteron som följd av långvarig stress, då progesteron är förstadie till stresshormonet kortisol, och på så vis blir lågt när kortisolfrisättningen är högre än normalt. Kontentan är att progesteron blir för lågt i förhållande till östrogen, vilket skapar hormonell obalans och många besvär som hör till det. Det är också viktigt att undersöka balansen mellan de olika östrogenerna, då de har olika påverkan på kroppens skydd (läs mer om optimal balans på östrogener)

Det man också kan göra är att kontinuerligt, och gärna i ung ålder, påbörja undersökning med thermografi. Enligt artikeln i Hälsofrihet, var Gävle sjukhus  först i världen med att införa hälsokontroller med mammografi och året 1969 undersöktes 6000 kvinnor med röntgen, ett arbete som presenterades på läkarstämman år 1974. År 1986 introducerades sedan massmammografi i Sverige, som första land i världen. I många andra länder börjar man mammografiundersökning i 50-årsåldern, och inte lika tidigt som i Sverige där man kallas till första undersökningen det år man fyller 40.

Intressant är att man, i Danmark, har valt att utesluta stor del av mammografi som screeningsmetod. Detta började med en svensk studie från 1999, som visade att mammografi inte gjorde nytta och inte ökade bröstcanceröverlevnad. Peter Götzsche, på Nordic Cochrane Centre i Danmark, valde då att studera mammografi ytterligare, och resultatet från studien visade att det inte gick att dra någon slutsats huruvida nyttan med mammografin översteg riskerna. Sundhedsstyrelsen ansåg dock att kvinnor skulle massmammograferas vilket bidrog till att man idag använder mammografi på endast 20 % av danska kvinnor. Denna låga mammografiscreening gör att man enkelt kan jämföra de kvinnor som röntgats med mammografi, och de som inte har blivit röntgade. Resultatet visar att mammografi inte är anledning till ökad bröstcanceröverlevnad, utan att detta snarare beror på förbättrade behandlingsmetoder.

Nackdelen med mammografi är att den kan orsaka cancer genom joniserande strålning och mammografi påvisar även falskt alarm i 80 procent av fallen. Ett problem är också att det tryck som krävs för att genomföra mammografin, kan skada bröstvävnaden och på så vis riskera att eventuell cancer sprids. Detta gör att det är ineffektiv metod för upp till 50% av kvinnorna, främst de kvinnor som har täta bröst eller bröstinlägg. En intressant sak är också att man lätt överdiagnosticerar icke invasiv cancer, precis som man ofta överdiagnostiserar vid prostatascreening. Enligt Cochrane så innebär mammografi att om man regelbundet, i 10 års tid, undersöker 2 000 kvinnor, så kommer en av dem att ha nytta av det, då hon undgår att dö av bröstcancer. Samtidigt kommer 10 friska kvinnor att få felaktig bröstcancerdiagnos och således även bli onödigt behandlade med operation och kan då få helt eller delvis borttagna bröst. En del av dem får även strålbehandling och cellgiftsbehandling. Upp till 200 av friska kvinnor kan få falskt larm, vilket känslomässigt kan vara enormt påfrestande.

Problemet som också lyfts fram i artikeln, och som är en viktig aspekt, är att man får en kallelse till mammografi, utan att på något sätt bli informerad om vad det innebär. Det är så det går till med många saker i Sverige, allt från mammografi, vaccin och K-vitaminspruta m.m., att de presenteras som obligatoriska och självklara, utan att det framkommer någon som helst information om risker och biverkningar.

Ett alternativ till mammografi är thermografi, en helt ofarlig metod som mäter kroppens IR-strålning. Infraröd strålning (IR-strålning) är kroppens naturliga elektromagnetisk strålning, som påvisar olika temperaturskillnader. Thermografi handlar alltså om att avläsa kroppens egna IR-strålning för att på så vis se temperaturskillnad mellan olika partier.

IR-strålning ligger mellan våglängdsområdet 700 nm till 1 mm (strax över våglängder för synligt ljus). Termografi är lika naturligt som att ta ett vanligt kort, skapligt prismässigt, och har inga biverkningar eller risker. Det är enkelt att utföra och kräver egentligen ingenting från patienten, mer än att man behöver stå still en viss tid för att kroppen ska bli avkyld mellan fotograferingsserierna. Termografi är en svensk uppfinning och användes från början inom militären. Infraröd strålning upptäcktes av Sir Frederick William Herschel år 1800 och första värmekameran kom 1958. Kameran tillverkades av Svenska AGA, för Bofors. År 1965 kom den första kameran för kommersiellt bruk, en AGA 651.

Thermografi är ett spännande alternativ till mammografi och förändringar i vävnaderna kan påvisas redan 8-10 år innan det har bildats en tumör, detta genom att man kan se inflammatoriska partier och dess värmeökningar. Mammografi kan sedan användas vid de tillfällen då man bör undersöka vidare efter en termografiundersökning. På så vis undersöks inte friska personer med onödig strålning.

OBS! Precis som hos andra aktörer, så finns det de som är seriösa och de som är mindre seriösa. Ett tips är att gå till Ingemar och Peter Thid, som är otroligt duktiga och seriösa. De finns i Haninge, utanför Stockholm. Läs mer om: termografi

Källa: Tidsskriften Hälsofrihet nummer 4 2018