Pepsi och Cargill undersöker sötningsmedel baserade på havre och monation!

Ett nytt patent från Pepsi avslöjar att de utforskar nya källor, främst för att finna naturliga sötningsmedel som kan ersätta dagens omdiskuterade sötningskällor. Denna nya sötningskälla kommer från havre och monatin, ett naturligt ämne från en sydafrikansk växt.


Denna patentansökan visar att Pepsi har utvecklat en metod för att modifiera (alltså manipulera) havre med hjälp av enzymer som tillsammans skapar ett naturligt sötningsmedel.

Enligt ansökan är det havrebaserade sötningsmedlet: ”tillräckligt söt för att kunna användas som komplement eller ersättning för sötningsmedel såsom sackaros eller sackarossubstitut. Detta läggs till de redan vedertagna spannmålsbaserade livsmedelprodukterna”.


Patentet visar att havre hydrolyseras med ett enzym för att skapa ett mjöl som sedan torkas. Detta mjöl används sedan som ett sötningsmedel. Lämpliga råvaror till modifieringen anges vara hela havregryn, havremjöl, havregryn, delvis malet havre och havregryn.


Även livsmedelsjätten Cargill har lämnat in en ansökan om sötningsmedel, detta med specifika stereoisomerer av monatin, som är ett naturligt förekommande, högintensivt sötningsmedel som kan användas som bordsötningsmedel samt som sötning i livsmedel och drycker.

Till skillnad mot flera av dagens sötningsmedel, så har monatin ingen bitter metallisk, sur eller sammandragande eftersmak, hävdar Cargill.

”Monatin är ett naturligt förekommande, högintensivt sötningsmedel från Transvaal-regionen i Sydafrika. Monatin innehåller inga kolhydrater och nästan inga kalorier, till skillnad från sackaros eller andra näringshaltiga sötningsmedel, med lika stora sötma.”


FoodNavigator rapporterade nyligen att de förutspår stark tillväxt av naturlig sötning med växten Stevia, främst eftersom Stevia verkar närma sig ett godkännande från EU kommissionen. Marknadspriset för sukralos har minskat från nästan $ 350/kg 2005 till nästan $ 100/kg idag, vilket bara verkar vara början på sötningsmedlets dalande karriär som sötningsmedel.

Aspartam är fortfarande marknadsledande med cirka 44% av den globala marknaden för sötningsmedel, detta före sukralos på 17%, stevia med 14%, acesulfam K på 10% och cyklamat på 9%. 

Källa: FoodNavigator 

Läs om naturlig kost, självläkning och sund, stärkande motion:

– Kostkoll (www.kostkoll.se)
– Ekologiska Val (www.ekologiskaval.se)
– Ekologisk mat och odling (www.ekologisk-mat.info)
– Detoxa.nu (www.detoxa.nu)
– Detox-guiden (www.detox-guiden.se)
– Raw Food-kost (www.rawfood-kost.se)
– Kosttipset (www.kosttipset.se)
– Receptkoll (www.receptkoll.se)
– Gravidkost (www.gravidkost.se)
– Pickniktips (www.picknick-tips.info)
– Ayurveda och indisk lära (www.ayurveda-guiden.net)
– Vitamin och mineral (www.vitaminochmineral.se)
– Toppendricka (www.toppendricka.se)
– Motionstipset (www.motiontipset.se)
– Elitkoll (www.elitkoll.se)
– Pigga Barn (www.piggabarn.se)
– Friska Barn (www.friskabarn.se)
– Children in Shape (www.childreninshape.com)
– Lektipset (www.lektipset.se)
– Sagotipset (www.sagotipset.se)
– Familjetipset (www.familjetipset.se)
– NLP-guiden (www.nlp-guiden.se)
– NLP – certifiering (www.nlpcertifiering.se)
– Relationer med NLP, Mental Träning och Coachande förhållningssätt (www.relationer.eu)
– Viktminskningstips med holistisk hälsa (www.viktminskningstips.net)
– Sömnskolan (www.somn-skolan.se)
– Andningssajt (www.andning.nu)
– Kolhydrater (www.kolhydrater.org)
– Vegetarisk mat (www.vegetarisk.info)