Den mänskliga kroppen utsätts hela tiden för oxidativ stress och nedbrytning, särskilt om vi stressar, sover dåligt, tränar hårt, äter mindre bra o.s.v. För att bekämpa stressen kan vi motverka fri radikalbildning och oxidation med antioxidanter. och två av de som är starkast i kroppen är melatonin som bildas när vi sover och glutation (GSH) som är en antioxidativ peptidmolekyl.
Varje cell i kroppen producerar glutation och många anti-aging forskare anser att våra glutationnivåer förutsäger hur länge vi kommer att leva. Detta är en ganska logisk slutsats med tanke på den mängd viktiga kroppsliga processer där glutation spelar en avgörande roll.
Glutation har en viktig roll i att upprätthålla exogena antioxidanter som vitamin C coch E i sin aktiva form. Glutation fungerar nästan som cellens säkerhetsvakt och skyddar våra genetiska förutsättninga genom att motverka fria radikaler och oxidativ stress.
Glutation spelar också en viktig roll i immunförsvaret och studier visar att glutation stärker immunförsvarets T-celler, som är avgörande för modulering av immunsystemet. T-cellerna samordnar sig och attackerar sjukdomsalstrande bakterier, virus o.s.v. samtidigt som de hjälper vävnadsskador och autoimmuna reaktioner att må bra. Ett överaktivt immunsystem kan utlösa allergier och autoimmuna processsjukdom.
Glutation bekämpar cellulära gifter och arbetar för att eliminera cancerframkallande ämnen från den intracellulära miljön samtidigt som den läker skadade celler. Glutation fungerar således som ett ständigt skydd mot sjukdomar, gifter, virus, föroreningar, strålning, droger och oxidativ stress. Om det inte finns tillräckliga glutation tillgängligt, kommer gifterna att överbelasta levern, vilket leder till att fettlösliga gifter lagras in i kroppens fettvävnader. Vid kemikaliebelastning lagrar kroppen även in fett, vilket gör att vi ökar i vikt.
Det centrala nervsystemet, brösten och prostatan är de områden som är mest mottagliga för dessa inlagrade gifter, vilket innebär markant ökning av riskerna för neurologiska sjukdomstillstånd. Hjärnan producerar mer fria radikaler än någon annan vävnad och är därför i behov av mer glutation än någon annan region. För lite glutation, samtidigt som kroppen utsätts för mycket gifter, kommer således att skada hjärnan på sikt.
Nivåer av glutation sjunker desto äldre vi blir samtidigt som vår miljö blir alltmer miljötoxisk. Dessa saker i kombination innebär också ökade risker för allt från MS och parkinsons till alzheimers m.m. Dessa sjukdomar är också förknippade med brist på immunmodulatorn D-vitamin. Den genomsnittliga personen förlorar 8-12 procent glutation per 10 års åldersökning. Infektioner, dålig kost, ökad toxisk belastning, medicinering m.m. kan tömma depåerna snabbare. Vid en 30 procentig minskning av glutation kan cellulär dysfunktion uppstå.
Min erfarenhet är att tillförseln av glutation kan vara relativt komplicerad. Glutation tillverkas i cellerna och såsom jag har lärt mig, så är det ingen ide att tillföra det som kosttillskott, eftersom det bryts ner av saltsyran i magsäcken. Jag vet att en del experter rekommenderar kosttillskott, men det kräver isåfall att det finns en inkapsling som frisätter glutationen längre ner i matsmältningskanalen.
Även om vi lyckas ta upp små mängder av glutation i tarmen, eller tar glutation intravenöst så kan molekylen ändå inte ta sig in i cellen eftersom den är för stor för att passera vårt cellmembran. Vi kan alltså endast tillverka glutation på egen hand i cellen och eftersom den produktionen avtar vid ålderdom och hög belastning på avgiftningssystemet m.m., så är det allra vikigast att vara rädd om sig själv och spara på kroppens avgiftning och minska dess påfrestning och belastning.
Ett stort antal studier visar att med rätt näringsämnen, så kan din kropp tillverka extra mycket glutation, vilket självklart är oerhört bra för hälsan, oxidationen, avgiftningen m.m. speciellt vid hård träning och ålderdom. Eftersom glutation är en tripeptid som består av aminosyrorna glutamin, cystein och glycin. så kan produktionen ökas genom tillförsel av dessa. Det kan också förklara den ökade prestationsförmåga som både glutation och glutamin kan ge, eftersom glutamin ingår i GSH.
Källa:
www.kosttillskott-guiden.net
NaturalNews
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kostkoll.se