De 10 största och dödligaste myterna om hjärtsjukdomar!

Myt 1 – Hjärtsjukdom och hjärtinfarkt är en oundviklig del av åldrandet.

Myt 2 – Kolesterol är den viktigaste orsaken till hjärtsjukdom och hjärtinfarkt.

Myt 3 – Blodtrycksläkemedel hjälper dig att undvika hjärtproblem och gör att du lever längre.

Myt 4 – Människor med ”typ A” symtom löper ökad risk för en hjärtattack.

Myt 5 – Låg fetthalt och lågt intag av kolesterol är bra för dig och ditt hjärta.

Myt 6 – All motion är alltid bra för ditt hjärta.

Myt 7 – Det finns två typer av kolesterol: Bra och dåliga.

Myt 8 – Du bör äta mindre salt.

Myt 9 – Du ska gå ner i vikt om du är ”överviktig”.

Myt 10 – Det finns inget sätt för att undvika en hjärtattack.

Källa: Dr WC Douglas

Enligt mig så är sanningen …

1 – Dina risker för en hjärtinfarkt behöver inte öka med din ålder. Däremot, så behöver du ta omhand din kropp om du vill du frisk.

2 – De flesta människor som dör av hjärtsjukdom har låga eller normala kolesterolnivåer. Om du fokuserar på kolesterol så kan du istället förbise mycket viktigare riskfaktorer. Ta istället en titt på ditt blodsocker, eftersom kolestrolet hjälper till att motverka högt blodsocker. Kolestrolsänkande medicin förstör dessutom hjärtklaffarna eftersom det samlas plack i hjärtats kammare, och det sänker Q10 i hjärnan och gör därmed männen helt impotenta.

3 – Blodtrycksmedicin hjälper dig inte att leva längre eller sänker din risker för hjärtinfarkt. Drick istället mera vatten, motionera och öka kroppens naturliga blodflöde, genom att äta mer omega 3 som stärker kärlväggarna och gör dem elastiska, samt ger ett mer lättflytande blöd.  

4 – Att vara en ”typ A” personlighet är helt oskyldigt för ditt hjärta. Vissa kroppstyper har lättare att få vissa symtom och sjukdomar, men om du är lyhörd för detta och tar hand om dig, så kommer det inte inverka mer på dig än på andra kroppstyper.

5 – Lågfettdiet, med lågt kolesterol är oerhört illa för både hormoner, nervsystem, hjärnans kapacitet och uppbyggnad, för immunförsvaret och för skydd mot hjärt och kärlsjukdomar. En kost, fattig på fett, kan dessutom ge trögflytande blod, hormonrubbningar, infertilitet, näringsbrister (på grund av upptag av fettlösliga vitaminerna A, D, E och K). Fett bränner dessutom fett, i och med att fettet bryts ner av galla, som i sin tur produceras av bland annat kolesterol.

6 – ansträngande träning kan faktiskt öka risken för hjärtsjukdomar om du tar i för mycket, äter för lite näring, är stressad, har sovit för lite och dricker för lite. Träna så som din kropp mår bra av och är tränad för. Känn efter och lyssna till din kropp!

7 – Få kan om kolesterol, vilket gör att det är oerhört lätt att kommunicera ut felaktig information såsom om margariner. Margariner är oerhört skadliga för oss, medan smör eller kallpressade oljor är bra. Upphettat fett (i hög temp) är detsamma som härdat fett, medan ett mättat fett är oerhört viktigt för hjärnans uppbyggnad.

8 – Bara vissa människor gynnas av att äta mindre salt och att äta för lite salt kan faktiskt vara skadligt eftersom det balanserar vår vätskebalans. Jod är dessutom en viktig del i sköldkörtelhormonerna, eftersom tyroxin (aminosyra) binder till 1 eller 2 joatomer som sedan slås samman till T4 eller T3-hormoner.

9 – Endast vissa människor behöver gå ner i vikt för att påverka hjärtats kapacitet, medan de flesta istället behöver gå ner på grund av belastningsskador, D-vitaminbrist (depression som uppstår när D-vitamin lagras in i fettet), hormonproblem o.s.v. Motionera dig ner i vikt och glöm inte att det är HUR du minskar i vikt som är viktigt, inte hur snabbt det går. Quick fix fungerar sällan och skadar mer än det ger positiv inverkan, om det exempelvis är baserat på näringsdrycker med mycket socker och tillsatser. 

10 – Du kan absolut, minska dina risker för en hjärtinfarkt både för din egen skull och för de du älskar… Minska på socker, stress (kortisolfrisättning) och öka din motion, ät mycket frutk, grönt, mat baserad på fett, tillsatsfria ingredienser och som du tillagar i låga temperaturer, med mycket kärlek och omsorg. Se även till att sova ordentligt, ät jodberikat salt eller havssalt, undvik kemikalier, miljögifter och drick tillräckligt med vatten.

www.zarahssida.se
www.kolhydrater.org
www.somn-skolan.se
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.kostkoll.se
www.naturmedicin-guiden.se