En ny studie från Indien visar att föreningar i vitlök och lök kan öka den biologiska tillgängligheten i spannmål med främst järn och zink och få med hela sju gånger högre.
Lök eller vitlök i samband med spannmål kan alltså öka upptaget av järn med cirka 70 procent och zink med hela 160 procent, vilket är oerhört höga procentandelar. Studien publicerades i Journal of Agricultural and Food Chemistry och fick mycket uppmärksamhet eftersom det råder stor brist på just dessa mineraler runt omkring i världen.
Source: Journal of Agricultural and Food Chemistry
Published online ahead of print, doi: 10.1021/jf100716t
Higher Bioaccessibility of Iron and Zinc from Food Grains in the Presence of Garlic and Onion
Authors: S. Gautam, K. Platel, K. Srinivasan
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info