En tvärsnittsanalys baserad på1925 män och kvinnor, och en longitudinell analys med 1069 personer friska personer utan diabetes visar att K-vitamin kan minska riskerna för både diabetes och hjärtkärlsjukdom. Personerna följdes i genomsnitt under 5,5 år där resutatet visade ett tydligt samband mellan kostens intag av fyllokinon och risker för typ 2-diabetes. Risken för diabetes låg 17 procent lägre för varje ytterligare intag av 100 mg fyllokinon per dag.
Reference: ”Dietary phylloquinone intake and risk of type 2 diabetes in elderly subjects at high risk of cardiovascular disease,” Ibarrola-Jurado N, Salas-Salvadó J, et al, Am J Clin Nutr, 2012 Oct 3; [Epub ahead of print]. (Address: Jordi Salas-Salvadó, Human Nutrition Unit, Faculty of Medicine and Healthy Sciences, Universitat Rovira i Virgili, Reus, Spain. E-mail: jordi.salas@urv.cat ).
Läs mer om kost och hälsa:
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu