Vilda svampar har antioxidativa potential, innehåller höga halter gamma-tokoferol

Rötter från vilda svampar kan vara viktiga källor för bioaktiva föreningar såsom gamma-tokoferol, visar ny forskning. Dessa rötter kan komma att användas i framtida läkemedelstillverkning och läkemedelsutveckling. Studien publicerades i LWt – Food, Science and teknique, och jämförde antioxidantnivåerna hos anaeroba vilda svampar, kända för att producera höga nivåer av reaktivt syre (ROS).


Resultatet var att vilda svampar och deras förgreningar, rötter och vegetation, hade högre nivåer av den totala mängden tokoferoler än svampar med mjuka fruktkroppar. Särskilt s. arhizus mycel konstaterades som en kraftfull källa av gamma-tokoferol.

Source: LWT – Food Science and Technology
Volume 44, Issue 4, Pages 820-824, doi: 0.1016/j.fct.2010.12.013
“A comparative study of tocopherols composition and antioxidant properties of in vivo and in vitro ectomycorrhizal fungi”
Authors: F.S. Reis, I.C.F.R. Ferreira, L. Barros, A. Martins

www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info