Hej hej i kanonblåsten!
NU är jag faktiskt okej med att erkänna att det ibland finns både dåliga kläder och dåligt väder. Jag har nyss varit och tränat och tänkte att lite varma innemysdrycker kunde passa till kvällen? Eller?
Grönt té
Grönt te har många bra hälsofrämjande egenskaper och innehåller både vitaminer och mineraler. Drycken är laddad med antioxidanter och polyfenoler som hjälper din kropp att skydda celler och DNA mot fria radikaler. Den kan vara uppiggande, lugnande, besitter antiinflammatoriska egenskaper och har dessutom inte samma vätskedrivande effekt som svart té och kaffe har. Gröna te kommer från samma planta som svart te, men bladen tas omhand i en snabbare process, vilket bevarar fler näringsämnen.
Tips!
Grönt té tål inte alltför hett vatten utan smakar bäst i ca 80-85 grader. Låt dig inte heller luras av den milda färgen och därmed låta teet dra för länge. 1-2 minuter kan vara lagom för att den milda goda smaken inte ska ersättas av besk- och bitterhet.
Rött té
Rött teet är egentligen ett örtte som kommer från en speciell buske som heter Roobios, därav kallas rött té oftast för Rooibosté. Denna buske växer endast i Sydafrika och faktum är att flera misslyckade försök att odla den på andra håll har genomförts.
Rött te är rikt på antioxidanter, mineraler, innehåller inte koffein eller teinin och har en låg halt av garvsyra. Dessa egenskaper gör rött té till ett bra alternativ till kvällste.
Tips!
Rött té finns smaksatt med kanel, kardemumma eller citrusinslag och är ett kanonbra alternativ för de som vill minska sitt småätande då det är lite sött, fruktigt och inte lika beskt i smaken som svart eller grönt té.
Vitt té
Vitt te kommer från teblad som behandlats väldigt skonsamt genom en tillagningsprocessen där flera produktionssteg hoppas över. Fördelen blir följdaktligen att tebladen behåller flera av de naturliga nyttoämnena som finns i blomman och innehåller mer antioxidanter.
Tips!
Smaken på vitt te är mild, lätt, frisk och det kan med fördel tillsättas lite extra teblad vid beredningen samt låta dem dra lite längre i vatten som har en temperatur på ca 80 grader eftersom det inte har lika lätt blir beskt.
Örtté
Örtte är egentligen inget té, då det inte baseras på blad från tebusken. Att det benämns som té kommer ifrån att tillagningsprocessen är liknande den som används vid téproduktion. Oftast används örter, blommor, blad, frön eller rötter istället för blomblad.
Egenskaper, styrka och smak beror på vad teet gjorts av och i vilken mängd det används och teet kan vara både upppiggande eller lugnande. Kamomill, lavendel eller johannesört är vanliga inslag och kanel och ingefära likaså.
Tips!
Örtteer innehåller ofta ingredienser som påverkar kroppen, vilket gör att gravida kvinnor samt människor som intar medicinering bör vara extra försiktiga. Till skillnad från andra tesorter ska örtte gärna dra i vattnet under en längre tid, då gärna upp mot 10 minuter och under lock.
Här kommer mina bästa varma snabbtips!
– Koka vatten tillsammans med skivade citroner, riven ingefära och sila. Kanongott té som även kan drickas kallt som isté.
– Rosta kanelstänger, kardemummakärnor i 175 grader cirka 5 minuter och låt dra i varmt vatten. Sprider en fantastiskt mysig doft i hemmet.
– Minska svart té eller kaffe och ersätt det gärna med de alternativ som inte är vätskedrivande och dessutom innehåller välgörande örter eller kryddor.
– Låt inte te dra längre än 2-3 minuter eftersom det annars blir en besk eftersmak som kan ge teet mindre gott.
– Riv fänkål, citron- och apelsinskal och hacka lite basilika. Låt dra i varmt vatten!
Kram från lilla Ting *glitterstänk*