En vanlig näringsbrist som många missar att mäta är bor. Bor är viktigt för benstommen, då bor tillsammans med vitamin K2 hjälper kalcium in i benstommen. Man pratar ofta om att det är viktigt med K-vitamin i samband med intag av D-vitamin och det stämmer, men det behövs även bor. Omsättning av kalcium ser ut enligt följande, att magnesium krävs för fullgott upptag av kalcium i tarmen. För att föra ut kalcium i blodet så krävs sedan D-vitamin, samt vitamin K2 och bor för att kalcium ska ta sig in i benstommen.
Bor är även viktigt för östrogenproduktionen, och det är också därför en god kalciumomsättning är viktig för östrogennivåerna. Vid intag av bor så minskar förlusten av kalcium i mätningar som utförts. I de studier som finns, påvisas intag av 3 mg bor / dag fördubbla östrogenproduktionen hos kvinnor. Detta gäller även kvinnor som har passerat menopaus. Dagligt intag av bor ökar även testosteron, både hos kvinnor och män. Bor är även viktigt för tänderna, och jag har sett att många patienter som mäter och korrigerar lågt bor erhåller minskad problematik med benskörhet och tandbesvär.
Bor kan man mäta i en urinmineralanalys och där mäter man även kalcium och magnesium. Det går inte att mäta bor i en hårmineralanalys, så man bör alltid mäta mineraler i urin för att inte missa viktiga mineraler. Det är också en mer pålitlig mätmetod att mäta i urin, och en urinmineralanalys mäter fler mineraler och fler tungmetaller. I urinmätningen kan man även addera mätning av fluor och jod om man önskar undersöka sköldkörteln närmare. Andra sköldkörtelrelaterade mineraler såsom selen är redan med i mätningen, och detsamma med tungmetaller som påverkar sköldkörteln (arsenik, kadmium och kvicksilver).
Om du är intresserad av att mäta bor och andra mineraler, samt tungmetaller så maila oss gärna på tidsbokning@zarahssida.se.