Träningsvärk uppstår när du tränar och sliter lite lätt på muskulaturen. Vanligtvis uppstår mer träningsvärk om du är ovan jämfört med om du är elittränad. Barn får i regel mindre träningsvärk eftersom de är mer smidiga än vuxna människor.
Föreställningen om att träningsvärk är ett mått på resultat stämmer inte. Däremot, så är det sannolikt att en person som tar i och tränar hårt får muskelvärk, snarare än en person som tränar lugnt och stillsamt. Inte heller tempo avgör träningens verkningsgrad eftersom en stabiliseringsövning kan vara lika krävande för musklerna, som ett hårt muskelträningspass.
Träningsvärk är en form av muskelvärk, som uppstår efter 2-3 dygn och sedan avtar. När du tränar slits musklerna och byggs sedan upp för att bli ännu starkare. Medicinskt sett, så sker förändringar på fibrillerna när du tränar och sliter på muskulaturen. För att förbereda sig på ökad belastning och påfrestning nästa gång, så anpassar sig fibrillerna genom att lägga till gamla sarkomerer vid fibrillernas Z-band.
Träningsvärk är mer framträdande om man tränar med vikter eller maskiner som har excentrisk träning än om den är hydraulisk. Excentrisk träning är detsamma som träning åt ena hållet medan hydraulisk träning innebär träning åt båda hållen. Exempel på hydraulisk träning är simning, där du har motstånd åt muskelns båda håll. Under excentrisk träning arbetar muskerna i förlängning och alltså bromar rörelsen.
Vid styrketräning är det lätt att skada sig eftersom vi gärna lägger på lite för mycket vikt när vi tränar och/eller att vi gör fel. Vid för hög belastning är det lätt att det blir för tungt och vi kompenserar genom att ta i med helt fel muskler. När vi lyfter en vikt, så dras muskeln ihop och när vi sedan ska hålla tillbaka på tillbakavägen ökar den excentriska rörelsenoch riskerna för träningsvärk.
Muskelvärk anses uppstå från fibrillernas omkringliggande bindväv, snarare än från fibrillerna. Detta kan förklaras med att den växande muskeln ökar spänningen i bindväven när den blir svullen. Det är alltså inte sannolikt att muskelfibrerna skadas som vi tidigare har trott. Istället kan muskelvärken bero på att fibrillerna växer sig starkare och på så sätt förbereder sig på större påfrestning och ökad tyngd.
Mer om träning och rörelse: