Nu har vi hunnit träna i 11 veckor sedan träningsstarten i januari. Vi har testat nya träningsformer, nya träningsupplägg och har fått lära oss mer om träningsrelaterad kost och näring. Kanske har du kommit igång ordentligt med din träning eller så trevar du fortfarande och testar dig fram.
MIssa inte att klicka på länken nedan för att läsa hela artikeln. Alla träningsseriens 11 träningsscheman finner du til höger här på sidan, under rubriken ”Zarah´s träningstips”.
Förändring och målfokus
Alla människor skapar nya rutiner i sin vardag, även om dess omfattning kan skilja sig från person till person. En del av oss är förändringsbenägna och vill ändra livet på många sätt, gärna ofta och snabbt. Andra vill att livet ska vara som det alltid har varit, ogillar förändring och känner oro inför nya utmaningar. Människor är olika, har olika mål, olika drivkrafter och tycker om olika saker, vilket även gäller inom träning och hälsa.
Ett nyårslöfte handlar mycket om att våga se saker som man kan göra bättre och som behöver förändras för att personens livskvalité ska förbättras. Ett löfte till mig själv behöver inte alls vara detsamma som ett krav, utan snarare ett lustfyllt sätt som kan inspirera mig själv till att vilja göra en förändring. För många är det viktigt att denna förändring formuleras och konkritiseras, främst för att undvika luddiga förklaringar och otydliga mål.
Tydliggör din mål och din personliga vinst
Ett mål ska vara möjligt att uppnå och utgå från en realistisk planering. För att uppnå mitt mål på lång sikt, behöver jag således fråga mig själv hur mycket jag vill träna, hur ofta träningspassen ska ligga och hur mycket tid jag är beredd att lägga. Om tiden tryter, kan det vara en god idé att integrera träningen i annan övrig tid, genom att träna tillsammans med familjen, hemma framför tv:n, på jobblunchen eller liknande. Min ambition behöver överensstämma med mitt övriga liv och hellre vara realistisk än för positivt beräknad.
Fråga dig själv hur ofta du kan avsätta den tid som krävs och vad du vinner genom att avsätta tid till på dig själv och din hälsa ! Blir du en piggare mamma eller pappa, en gladare vän, effektivare på jobbet, mindre sjuk eller starkare i din vardag ? Träning ger många fördelar och det viktiga är att du hittar det som driver just dig.
Om svaret på ovan nämnda frågor blir att du inte hinner alls, så är det klokt att spalta upp alla de fördelar inom både träning och förbättrad hälsa som just du kan erhålla. Fråga dig sedan om det trots allt kan vara värt en viss del av din tid. Utan träning och rörelse, förlorar du ofta tid och hälsa senare i livet.
Håll motivationen igång med träningsdagbok
Ett sätt för att hålla motivationen och inspirationen igång, kan vara att skriva träningsdagbok. Träningsdagboken kan även innehålla dagens matintag, vätskeintag, om något speciellt har hänt under dagen samt vardagsmotion och sömn. Du engagerar dig naturligtvis så mycket eller lite som du orkar och hinner.
Du märker snabbt hur otroligt peppande det är att fylla dagbokens dagar med bra träning, mat som stärker och med rader som indikerar en god livsstil. I dagboken kan du även notera om du har kommit på bra nya recept, om något kändes extra bra eller om du fick ett tips som du vill minnas.
Variera din träning och var noga med att göra den rolig och enkel. Passa på att vara utomhus när vädret tillåter och ha din träningsdagbok i högsta hugg när du kommer hem efter träningspasset.
Läs mer: www.motionstipset.se, www.piggabarn.se, www.ayurveda-guiden.net