Toxiner i fiskleverolja och bra källor för omega 3

Fiskleverolja är inte detsamma som fiskolja och har tillverkats utav det organ som innehåller mest tungmetaller och gifter. Fiskar samlar sitt ”skräp” i levern, på liknande sätt som vi människor, vilket gör levern till en riktig giftbomb dvs: full av toxiner.

Toxiner i fiskleverolja

All den mat som fisken äter på havets botten, i alger, småfisk och annan föda, innehåller små mängder toxiner. Desto mer toxiner i vattnet och växterna, desto mer toxiner i fiskens reningsorgan. Det fungerar på liknande sätt som i en näringspyramid, dvs att att den lilla fisken äter alger, blir sedan uppäten av en stor fisk, som i sin tur blir uppäten av en ännu större fisk o.s.v. Detta resulterar i att det blir mer och mer toxiner i fisken som sedan kanske används till fiskleverolja. Samma säk gäller självklart oekologiskt fiskad fisk som används till fiskolja MEN då används inte reningsorganet som huvudingrediens. vilket är en markant skillnad. 

Urfiskning av våra fisken i våra vatten  

Min personliga åsikt är att det är förfärligt att det går åt ton med fisk för att göra tillskott till oss människor, när det enda vi behöver göra är att äta mer av de livsmedel som innehåller omega 3. Det är vår numera ständiga önskan om ”quick fix” istället för att tänka till kring vad kroppen faktiskt vill ha och behöver. En annan mindre bra sak med fiskolja är att kapslarna ofta innehåller gelatin, vilket är en söndermald benmassa som man lägger i stora bad med kemiska lösningar. Efter en tid, så stiger ett vitt skum upp till ytan, som skummas av och sedan används som just geltin. Förfärligt osmakligt och onaturligt.   

Obalans av omega 3 och omega 6 i Linfröolja

Linfröoljan kan vara värd att nämna i sammanhanget eftersom den innehåller mycket omega 3 MEN också mycket omega 6. Kroppen behöver båda fettsyrorna men i förhållandet 1/4-5 istället för den obalans som oftast förekommer  hos oss idag, då vi ligger på 1/15-1/20. Detta är alltså detsamma som att jag har på tok för mycket omega 6 i kroppe och därmed får en inflammation, eftersom det är omega 3 som förhindrar inflammation och omega 6 som ökar den. Omega 6 finns i det mesta av våra hel- och halvfabrikat.

Kokosolja, sesamolja och olivolja

Linfröolja har alltså varit toppen förr i tiden men inte idag när omega 6-mängden är för hög. Det jag istället rekommenderar är kokosolja för att få mättat fett, kallpressad olivolja eller sesamolja för bra fettsyror (sesamolja mognar du genom upphetttning till 110 grader). Du kan även använda dessa fetter till att smörja in dig… :) Smör går bra, tål höga temperaturer och passar bra OM du äter mjölk och icke-vegetariskt.

www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vitaminochmineral.se