Torra slemhinnor, särskilt när man blir äldre, beror vanligtvis på låga östrogenvärden i kombination med lågt progesteron. Dock så missar man ofta hur detta hör ihop inom svensk sjukvård. Först och främst, så har vi 3 östrogener (inte bara en som många tror eftersom östrogen benäms som ett samlingsnamn). E1 = östron, E2 = östradiol och E3 = östriol. När man har känsliga slemhinnor som beror det framförallt på att E3, östriol, ligger lågt. Man behöver då fråga sig varför det ligger lågt och en bra grund är att mäta alla 3 östrogener.
Om dina 3 östrogener ligger lågt, så kan man misstänka att det saknas material för att bilda östrogen, och då är vanligtvis även testosteron och DHEA lågt, eftersom dessa ingår i samma ben i hormoncykeln (DHEA omvandlas till testosteron, som sedan omvandlas till E1 och sen vidare till E2 och E3). Om däremot E1 är högt, medan E2 och E3 ligger lågt, så beror det på att du inte konverterar östrogen korrekt. Detta har med levern att göra eftersom östrogen metaboliseras i levern. För att korrigera detta, så använder man oftast örter och arbetar med levern.
Torra slemhinnor beror inte bara på lågt E3, utan även på att progesteron ligger lågt. När man har väldigt känsliga slemhinnor så beror det vanligtvis på en kombination av låga hormoner. Ett tips är att använda progesteron vaginalt för att se om dina besvär förbättras. Dock så bör man alltid mäta hormoner först, så att du är helt säker på att dina värden är låga, samt får hjälp med en personligt anpassad rekommendation. Könshormoner och kortisol ska alltid mätas i saliv, och inte i blod, eftersom blod mäter både inaktiva och aktiva hormoner. Du bör istället mäta endast bioaktiva hormoner i salivtest, så kallat labrixtest.
Var också försiktig när det gäller hormoner generellt. Inom sjukvården får man ofta östrogenplåster utan att de mäter dina hormonella värden, vilket är inkorrekt. Man ska inte ta hormoner om man inte är helt säker på att de är låga. Det blir också heltokigt när man får östrogen, men inte progesteron, då dessa två hormoner behöver ha korrekt balans sinsemellan. Om man bara tillför östrogen och inte progesteron, så kommer balansen mellan dem att bli sämre/lägre, vilket skapar besvär (kallas östrogendominans). Alla hormoner behöver beaktas och balanseras upp korrekt gentemot varandra vid hormonell obalans.
Om du önskar hjälp med mätning eller önska boka en första konsultation, så är du varmt välkommen att maila oss på tidsbokning@zarahssida.se