Jag har skrivit om honung och honungens toxicitet i flera av mina artiklar. Honungen blir allt vanligare som sötning i maten och som produkt, är honungen full av enzymer och näring. Dock så påverkas den av upphettning på samma sätt som andra sockerarter, vilket gör det till en mindra bra sötning och till och med en toxisk sådan.
Honungen bör nämligen inte hettas upp över 37°C eftersom det startar nedbrytning av mer än 200 levande komponenter som förekommer naturligt i i honungen, bland annat enzymer, inhibiner, vitaminer och mineraler. De flesta av dessa har antibakteriella funktioner, vilket är en av anledningarna till att honung länge har använts som bakteriedödande naturmedicin. Alla bakteriedödande effekter är helt borta vid en temperering över 85 grader. Dessa i sin tur, har i uppgift att skydda mot de ämnen som är giftiga i honungen och som kommer från de växter som kan innehåller giftiga substanser.
Små barn bör inte heller äta honung eftersom honungen innehåller botulismbakterier som finns i naturen där bina hämtar sin föda. Dessa motverkas som sagt på naturlig väg av honungens bakteriedödande effekter, men funktionen finns inte kvar vid hög temperatur.
Det är bättre att baka eller laga mat på en annan sockerkälla, såsom råsocker eller sötning från riven eller hackad frukt (dadlar, fikon eller mosad banan).
Andra intressanta temperaturer är att 40°C bryter ner honungens invertase, vilket är ett annat viktigt enzym som hjälper till vid nedbrytning av sucros till fructose och glucos. Vid 50°C börjar sedan honungens sockerarter att kristallisera sig och omvandlas till bland annat sockeralkoholer.
Tänk även på att oekologiskt framodlad honung ofta kommer från bin som har födits upp på sockerlösning, vilket gör honungen ännu mer känslig för upphettning, då den till stor del kommer från raffinerat socker.
Mitt tips är att vänta med att ha i honung i teet tills dess att vattnet har ljumnat en aning och har lägre temperatur. Honungen i sig, är som sagt full av enzymer och näring, så länge den inte tempereras. Inom östmedicin, såsom kinesisk medicin och ayurveda, så används honung vid övervikt dvs när kapha och ama har blivit för stor i kroppen. Dock, så hävdar man att honungen istället får omvänd effekt vid upphettning och att den istället skapar problem och övervikt.