Sushi under graviditet

Fråga:
Du har säkert fått frågan 1000 gånger men hur är det egentligen med att äta sushi under graviditeten? Jag känner mig helt snurrig över alla konstiga råd. Och nu ska man tydligen kunna äta det enligt livsmedelsverket.

Svar:
Jag har visserligen fått frågan många gånger MEN den är ju lika viktig varje gång *ler*. Sushi kan lätt bli dålig eftersom det du handskas med är rå fisk eller miljöer där rå fisk finns. OM du gör sushin hemma och är noggrann, så är det säkerligen inga problem MEN du vet inte hur en resturang förhåller sig till de riktlinjer som skall följas. De flesta av dem är säkerligen superduktiga men varför chansa?

Jag tycker följande… gör sushi hemma, köp de som har kokt eller tillagad fisk eller vänta tills graviditeten är över. Bakterierna är inte hälsosamma oavsett om du är gravid eller inte men är inte lika skadliga om du inte har ett litet barn i din mage.

Livsmedelsverket är lite lustiga i sina rekommendationer (som de själva ändrar var och varannan dag… ) För inte länge sedan, så rekommenderade de att ammande kvinnor kan dricka 2 glas vin under amningen… MEN … det fanns ingen som helst formulering som förklarade under vilka förutsättningar. En ammande mamma inte har druckit på de 9 månader som hon varit gravid kan bli rejält berusad på 2 glas vin och det är (i mitt tycke… ) minst sagt olämpligt.  DESSUTOM, så lär många mammor dra parallellen till att det går ypperligt att följa rådet även under en graviditet, för man dolkar ju det som man vill, inte sant :-)