Svenska forskare har hittat belägg som tyder på att mejeriprodukter kan sänka risk för hjärtattack. Mjölkprodukter har kopplats till ökad risk för hjärtsjukdom, främst på grund av mättade fetter. Denna studie visar dock att det finns bevis som pekar i motsatt riktning.
En grupp svenska forskare analyserade data från 444 patienter med hjärtinfarkt och 556 kontroller. Forskarna använde blodnivåer från pentadecanoic syra och heptadecanoic syra som biomarkörer, för att på det sättet uppskatta mängden mjölkfett som människor åt.
Dessa data jämfördes sedan med förekomsten av en första hjärtinfarkt. Oddsen för en första hjärtinfarkt undersöktes med hjälp av en villkorad logistisk regression.
Studien publicerades nyligen i American Journal of Clinical Nutrition, och tyder på att mjölkfett var förenat med lägre risk för att drabbas av en första hjärtinfarkt, vilket var särskilt uttalad bland kvinnor.
Source: American Journal of Clinical Nutrition
Published online May 19, 2010 doi:10.3945/ajcn.2009.29054
Biomarkers of milk fat and the risk of myocardial infarction in men and women: a prospective, matched case-control study
Authors: E. Warensjö, J-H. Jansson, T. Cederholm, K. Boman, M. Eliasson, G. Hallmans, I. Johansson and P. Sjögren
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.receptkoll.se
www.vegetarisk.info
www.kosttipset.se