Vi vet sedan länge att konsumtion av omega-3 fettsyror är avgörande för ett barns utveckling och underhåll av hjärnan och nervsystemet. En ny studie som publicerats i tidskriften Pediatrics visar att gravida kvinnor som kompletterar sin kost med dokosahexaensyra (DHA) under graviditeten producerar barn som är friskare och mindre sjukdomsbenägna.
Studien var en randomiserad, placebo-kontrollerad studie genomförd på 1100 gravida kvinnor och 900 barn från Mexiko. Vissa kvinnor fick 400 milligram (mg) av DHA, medan andra fick placebo. Studien pågick mellan 18 till 22 veckor av graviditeten och genom förlossningen.
Exempel från resultatet var att de spädbarn som kom från DHA-gruppen, hade 25 procents minskad risk för att bli förkylda, för att hosta slem eller erhålla en pipande andning. Vid tre månaders ålder hade 14 procent av barnen från DHA gruppen mindre sjukdomstid jämfört med placebogruppen och vid sex månaders ålder hade de mindre feber, minskat nasalt sekret, lägre risk för andningssvårigheter och utslag.
Källa: NaturalNews
www.friskabarn.se
www.kostkoll.se
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.familjetipset.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org