Stevia blir allt vanligare men många har också upptäckt den lite bittra eftersmaken, som sitter i eftersom stevia är en bladväxt. Det går inte heller att smälta eller koka stevia på samma sätt som socker, vilket gör det mindre lätt att använda som substitut. För att skapa Stevi som är sötare och har mindre eftersmak, så har bland annat Monsanto börjat genmanipulera stevia, vilket är mindre bra. Vitt steviapulver är dessutom genmanipulerat, eftersom Stevia i vanliga fall är grön i färgen.
Agave nektar och agave sirap blir allt vanligare, främst eftersom det har lågt glykemiskt index och är långt mycket hälsosammare än socker. Agave kommmer från agaveväxternas rötter och har en underbar smak. Tyvärr, så har många producenter manipulering av agavesirapen, genom att tillföra höga halter majssirap. Majssirap är genmanipulerat och bryts ner i levern, på samma sätt som fruktos (20%), vilket kan ge fettinlagring och ökad risk för leverproblematik.
Palmsocker är även det, en näringsrik produkt som kan ersätta sockret. Palmsocker har lågt glykemiskt index och är ett kristalliserat sötningsmedel som ser ut, smakar och löses upp som socker. Det är dock helt naturligt, oraffinerat och kommer från nektaren som finns i de blommor som växer högt uppe på kokosnötsträdet. Växternas nektar lufttorkas för att kristalliseras. Palmsocker är lätt brunt i färgen och påminner om farinsocker/råsocker till färgen och är rik på näring, såsom fytoämnen, mineralerna kalium, zink och järn samt vitaminerna B1, B2, B3 och B6. Tänk dock på att palmsocker innehåller energi, på samma sätt som vanligt socker. Ett högt intag kan alltså ge mycket energi (kalorier) även om palmsockrets glykemiska index är lågt.
Palmsocker har ett GI på 35, till skillnad mot tex honung som ligger på GI 55 till 60, majssirap (HFC) som ligger på GI 62 och Maltodextrin, som ligger på GI 105. Palmoljan kan alltså liknas vid morötter och/eller mjölkprodukter.
Källa: NaturalNews
www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.picknick-tips.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kosttipset.se
www.zarahssida.se
www.gmo-guiden.se
www.kemikalier.eu