Inom kinesisk kostlära har både mjälten (spleen) och bukspottkörteln stora funktioner, eftersom de har centrala delar i vårt immunförsvar. En stark mjälte innebär således även ett starkt immunförsvar.
Mjälten är lika stor som en knuten hand i storlek, sitter framför den vänstra njuren och väger kring 150 gram beroende på organets storlek. Mjälten bryter ner röda och vita blodkroppar, producerar nya vita blodkroppar till immunförsvaret samt producerar antikroppar dvs immunglobuliner som hjälper till mot tex mikrober.
När du får håll eller känner hugg i revbenen, så är det oftast mjälten som spökar. Om du spräcker din mjälte av någon anledning, så krävs cirka 3 månader för återhämtning och mycket lugnt tempo. Om du är för aktiv, så kan en sprucken mjälte innebära att inre blödningar uppstå och du får också ett sämre motstånd mot bakterier.
Mjälten består av en vit pulpa och en röd pulva, och i den vita finns stora mängder lymfocyter medan den röda pulpan främst innehåller makrofager. Inom kinesiska medicinen så stärker man oftast mjälten och bukspottkörtelns funktioner genom att öka den neutrala maten, och gärna den mat som är lite åt det söta hållet, såsom ris och kokta grönsaker.
Bukspottkörtel, pankreas är en körtel som utsöndrar enzymer som hjälper oss att bryta ner våra födoämnen och insöndrar insulin. Bukspottkörteln frisätter amylas (som annars finns i salivenfrån öronspottkörteln) och som bryter ner vår stärkelse till minsta byggstenar dvs: maltos. För att detta skall ske, så så behövs rätt PH och temperatur, vilket gör att nedbrytningen tex minskar om temperauren i munnen sjunker.
Amylas är ett enzym som finns i saliven (främst i saliven från öronspottkörteln) och som även utsöndras från pankreas (bukspottskörteln). Amylas bryter ner stärkelse till maltos. Enzymet behöver viss temperatur och pH för att kunna fungera; till exempel slutar nedbrytningen om man spottar ut det man äter, därför att temperaturen sjunker.
Bukspottkörteln har nära anslutning till tolvfingertarmen (tunntarmen) och är ett par decimeter långt organ. Bukspottskörteln försörjs med blod från tex mjältartären och är kopplad till gallgången. I den finns bla: betaceller, dvs insulin sänker blodsockret, alfaceller dvs glukagon som höjer blodsockret samt deltaceller och pankreatiska polypeptider. Pankreassaften som deltar i födoämnesspjälkningen frisätts i tolfingertarmen, vilken som sagt är nära bukspottkörteln. Alla organ i kroppen samverkar, vilket gör att det är oerhört viktigt att de alla har god funktion. Om tex mjälten är svag, så minskar motståndet i hela övre området av bröst och mage, dvs övre jiao. Blodet renas inte heller lika effektivt, vilket är oerhört viktigt för immunförsvaret.
www.vitaminochmineral.se
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.rawfood-kost.se
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se