Kalcium behöver magnesium för att tas upp i kroppen, och magnesium påverkas av temperaturer, vilket gör mjölken till en sämre källa än tex gröna grönsaker. Det är en myt att man måste dricka mjölk för att få kalcium i kroppen, och eftersom dagens mjölk är så pass pastöriserad, så är näringskedjorna till stor del påverkade och mindra upptagliga i kroppen.
Mitt tips är alltså att ge barnen gott om gröna grönsaker såsom spenat, broccoli m.m. Även nypon och andra bär är fantastiska källor alternativt alger såsom chlorella och spirulina. Uppmuntra gärna till att äta gott med frukt och grönt och komplettera med tex frön. Frön och nötter är oerhört mineralrika och eftersom de både har magnesium och kalcium, så är upptaget långt mycket bättre. Där finns magnesium som hjälper till att ta upp kalcium… Ofta får man kalcium som tillskott om man har problem med benskörhet eller försurning, men då har man missat att det troligtvis är magnesium som är problemet.
Liksom selen, så finns stora brister på just magnesium, eftersom våra marker är utarmade och vi hettar upp vår mat så hårt under tillagning. Magnesiumbrist leder således till brist på kalcium och har man inte tillräckligt D-vitamin i maten och kroppen, så tas inte heller kalcium upp eller kan användas. Så lösningen är oftast en tillförsel på magnesium (40%) och kalcium (60%) tillsammans med 2000-4000 enheter D-vitamin, som sedan minskas ner efter ett par veckor, till 20% magnesium, 80% kalcium och 2000 enheter D-vitamin.
Det är D-vitamin som är det centrala om man behöver bygga sin benstomme, tillsammans med magnesium och kalcium. Detta då det är D-vitamin som för ut kalcium i blodet, som en transportör. Så utan D-vitamin kan alltså inte kalcium tas upp och föras ut i blodet. Om man har för lite D-vitamin, så minskar dessutom upptaget av kalcium i tarmen. Det intressanta är att dagens mjölkprodukter ofta är i lightversioner (förutom den röda mjölken och grädde) vilket gör att upptaget av D-vitamin minskar drastiskt. D-vitamin är nämligen en fettlöslig vitamin, som behöver tillföras med fett, för att kroppen ska kunna ta upp den ordentligt.
Bygg benstommen genom att ta D-vitamintillskott året om (vilket även gynnar immunförsvaret) och komplettera med gott om gröna grönsaker och frön (alternativt ett tillskott på magnesium och kalcium). Sen är det viktigt att skelettet utsätts för stötar, eftersom det fungerar som muskulaturen dvs, det byggs upp genom att det först bryts ner en aning. Så om hon exempelvis hoppar hopprep, så gör stötarna att skelettet bygger sig starkare med det byggmaterial som finns i blodbanan (D-vitamin och kalcium).
OM kalciummängden i kroppen blir för liten, så tar kroppen kalcium från benstommen, detta på grund av att blodet alltid behöver vara lätt basisk (pH 7.365). Om det inte förs ut kalcium i blodet hela tiden, så påbörjas en försurning, som är en oerhört ogynnsam miljö och som ökar risk för sjukdom. Det jag villl säga är dock att kroppen har fantastiska överlevnadsstrategier för att få detta att fungera och den klarar mycket… men hjälp den gärna på traven med ovan nämnda mineraler och D-vitamin.
För att motverka försurning och att kroppen använder kalcium från den egna benstommen, så bör man undvika försurande livsmedel såsom socker, vete och istället välja basiska, mineralrika grönsaker, som motverkar försurningen. Försurning uppstår även om du stressar mycket eller har mycket miljögifter i kroppen. Vid stress ökar blodets innehåll av koldioxid, vilket ökar behovet av att balansera upp. Du gör dig av med överskott på koldioxid genom att andas djupt och stressa mindre.
Stressens inverkan på den ökade andningen är ett sätt för kroppen att själv lösa en försurning, och innebär således att vi andas snabbare. Kroppen eftersträvar alltid att ha ”rätt” pH i blodet, vilket innebär att den hellre tar material från benstommen eller ökar andningen, om pH-värdet är för surt.
Läs mer om D-vitamin och kroppens uppbyggnad:
www.d-vitamin.biz
www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.vitaminochmineral.se
www.gravidkost.se
www.friskabarn.se