Söta, härliga färger gör människan glad!

Skrev just lite info till en av mina vänner och insåg att jag vill dela den med er alla!!! Kanske har ni undrat varför kroppen vill ha godis när den inte ger oss de byggstenar som vi behöver?

Människan har en inbyggt kunskap (sitter i ryggmärgen som man så fint säger… ) för att överleva i hårda tider och mot det som är giftigt i vår natur. När vi för länge sedan jagade i skog och mark, så fanns mängder med växter som var giftiga för oss. För att undvika dem, så lärde sig människan att de var beska till smaken, till skillnad mot de ogiftiga växterna som hade en söt smak. Det är av den anledningen som människan fortfarande har en förkärlek till söta smaker… Det är den smaken som ger oss energi och håller oss vid liv. Det kan vara kul att veta att det är därför små barn spottar ut mat de inte känner igen eller som är beska/sura… för att de inte skall bli förgiftade.


I naturens olika färger finns olika vitaminer såsom betakaroten i morot, C-vitamin i grönt och mängder med antioxidanter i rött och gult. Av denna anledning letar människan efter färgglad mat och äter också mera om maten är färggrann. När en frukt, grönsak eller ört mognar, så antar den först en grön färg, då den är i början av sin mognadsprocess. Varefter mognaden fortgår, blir sockerkedjorna kortare och kortare och därmed också sötare i smaken. Det är av den anledningen som barn inte är förtjusta i grönsa grönsaker men gärna i röda. Tänk på skillnaden mellan en ganska hård och besk grön paprikaring, jämfört med en röd och söt sådan.


Människan letar alltså färgglada grönsaker på grund av att de är sötare i smaken och därmed inte heller giftiga!!! (Det har godistillverkarna kommit på … Tänk om alla godisbitar skulle vara gråa och beska… Vem skulle köpa dem då?)