Soja blir allt vanligare och framförallt för de som är allergiska mot mjölkprotein eller intoleranta mot mjölksocker (laktos). Sojan lyfts ofta som ett hälsosammare alternativ, vilket kan vara sant på ett sätt, eftersom soja är ett fullvärdigt protein, som alltså passar ypperligt för vegetarianer…. OM det är ekologiskt odlat vill säga…!
Idag finns soja i flera av våra vanligaste E-nummer och finns i produkter som: soja, sojabönor, sojaolja, sojaprotein, sojagroddar, sojamjöl, sojadryck, sojagrädde, sojakoncentrat, sojaisolat, sojatexturat, tofu, sojasås, mushroom soy, miso, E426, sojalecitin, lecitin, HVP/TVP-protein m.m.
Ekologisk sojaproduktion
Den ekologiska soja som används i Sverige är odlad här i Europa, och även om GMO-pollen kan spridas, så är den relativt säker. I dessa odlingar används inte heller de bekämpningsmedel som används i brasilianska odlingar, utan istället de ämnen som är godkända via EU, och som är anpassade för just ekologiska odlingar.
Soja som tillsats (E-nummer)
Det man ofta missar med soja är att flera av våra vanligaste E-nummer tillverkas av besprutad, uppvärmd och kemisk behandlad soja, som dessutom kommer från GMO-odlingar, dvs är genmanipulerad. När man utvinner sojan så behövs dessutom någon form av lösningsmedel, för att denna process skall vara genomförbar.
Om man äter sojaprodukter bör man tänka på att halterna av aminosyrorna metionin och cystein är för låg för det fullständiga näringsintaget, vilket innebär att det bör kompletteras med andra proteinkällor.
Soja och fytoöstrogener
Det man inte får missa är soja är en fytoöstrogen, som kan ställa till det i kroppen, eftersom det ökar östrogenhalternarna i blodet. Detta påverkar främst hos männen eller pojkarna, eftersom dessa inte bör ha för höga halter östrogen i blodet. Hos små flickor kan fytoöstrogenerna (tillsammans med de kemiska xenoöstrogenerna) bidra till tidigare inträde i puberteten. Det har dock visat sig minska risk för bröstcancer, och då östrogen skyddar våra blodkärl, så kan det säkerligen ha flertalet positiva effekter vid hjärt- och kärlsjukdom. Om vi stressar mycket och har höga halter i blodet, så blockerar dessa vårt östrogen och minskar DHEA som annars används till östrogentillverkning i kroppen. Barn, gravida och ungdomar under 10-12 år, bör inte äta soja alls, alternativt att de äter mindre mängder.
Om du har mindre lätt att blir gravid eller framförallt att behålla barnet, så kan detta bero på för höga halter östrogen i förhållande med vårt ”hålla kvar”-hormon progesteron, som ansvarar för att förbereda livmodern på att hålla kvar barnet i livmodern.
Jag vill dock påpeka att det inte är ett alternativ med vanliga mejeriprodukter eller rött kött för den sakens skull, utan hellre att du ökar intaget av näring från frukt, grönt, ekologisk fisk och tar bort alla xenoöstrogener, minskar fytoöstrogener och helt utesluter kemikalier, socker, vete m.m.
Stress och östrogener
Stress bidrar således till minskat skydd i blodkärlen, i och med den lägre nivån av östrogen. Här kan sannolikt sojan bidra, men främst bör stressen minskas för att undvika utmattning i binjurarna och därmed utmattningssyndrom (dvs när kroppen inte längre producerar tillräckligt med kortisol). Läs nedan i länkarna….
Textured Vegetable Soja
Sojan som odlas i de skövlade regnskogarna, används sällan till västvärldens export, utan till djurfoder, till de djur som egentligen behöver äta alger och småfisk (fiskar), gräs (kor) och frön och småmask (kyckligar och hönor). Till oss transporteras istället ett kemiskt tillverkat TVP-protein, dvs Textured Vegetable Protein. Det är just detta, som gör dagens soja så ohälsosam, eftersom denna soja är genmanipulerad. Läs om TVP-soja och forskning kring genmanipulerad soja längre ner i inlägget.
Sojan som odlas i exempelvis brasilien används alltså vanligtvis till kraftfoder till djur, vilket indirekt ger oss bekämpningsmedel och kemikalier via köttet. Djur som får soja istället för det de är ämnade att göra, kommer dessutom att producera kött och mjölk, med lägre halter av omega 3, samtidigt som att de kommer erhålla sjukdomar som kräver antibiotika i fodret. Användandet av sojan är knutet till ekonomiska intressen, och till och med i Sverige importeras både soja och kött från dessa produktioner. Lantmännen som ägs av Sveriges bönder importerar största delen av Sveriges soja (200 000 ton) och de kräver varken minskade halter av bekämpningsmedel eller kvalitetssäkring för sojan. Denna soja används sedan som foder till våra Svenska djur.
Soja, läckande tarm och lektiner
Soja innehåller dessutom fytinsyra, ett insektsgift som finns naturligt i sojaplantan och som hämmar flera viktiga mineraler i mineralupptaget. Liksom andra baljväxter, så finns även lektiner i sojaplantan. Lektiner är proteiner som binder två kolhydrater, som verkar irriterande för slemhinnorna, främst i tarmen. Lektiner finns även i mjölk, sparris, ananans m.m. och kan ge lektinbelastning och därmed reakationer mot dessa ämnen samt en irriterad tarmslemhinna som i sin tur kan leda till läckande tarm.
Lektiner hämmar mineralupptaget, men har även förmågan att passera genom tarmväggen, vilket kan ge allergiska reaktioner ute i kroppen, som exempelvis allergiska eksem eller andra autoimmuna sjukdomar.
Sojaodling och bekämpningsmedel
Sojaodlingarna brer ut sig mer och mer och sedan 30 år tillbaka, så har odlingarna ökat med bland annat över 100 000 kvadratkilometer i Brasilien. Förutom att det innebär ökad skövling av skog och minskad annan odlingsmöjlighet, så används stora mängder av bekämpningsmedel för att hålla svamp och ohyra borta. Ett av dessa är metamidofos, ett nervgift, som WHO klassas som en av våra mest giftiga beämpningsmedel.
Vid skördning av sojan, så besprutas sojaplantan med blastdödningsmedlet parakvat, ett ämne som är förbjudet i EU. På det sättet dör blasten och ger ökad åtkomst till sojabönorna. Enligt kemikalieinspektionen använder man 318 000 ton bekämpningsmedel inom Brasilianska sojaproduktioner, vilket förgiftar hundratusentals brasilianska odlare och arbetare.
Sojabaserad mjölkersättning
Förutom kadmium, som till stor del finns i barnmat, så är en stor bov, just sojan. Mjölkersättning som vi skickar till stora delar av värlen är dessutom det sämsta som man kan tänka sig, så det är inte konstigt att dessa u-nadsbefolkningar fortsätter att bli sjukare och sjukare. Man förgiftar dem långsamt med näringsfattig mjölkersättning som dessutom slammar igen hela systemet och irriterar nervsystem och immunsystem. För att inte glömma att mjölkersättningen är tillverkade av genmanipulerade grödor som både soja och majs.
Man vet också att sojabaserad mjölkersättning innehåller ungefär 80 gånger så mycket östrogenliknande substanser, vilket påverkar hormonsystemet hos de barn som dricker den. Det kan ge för tidigt inträde i puberteten, särskilt om han/hon samtidigt utsätts för kemiska xenoöstrogener (läs forskning och länkar om detta nedan).
Soja och genmanipulering
Det finns nästintill ingen soja i Brasilien, som inte är odlad med genmanipulering, vilket är oerhört beklagligt eftersom det också sprids GMO-pollen till kringliggande fält, via vinden och insekter. Det är också denna soja som vi importerar till Sverige och används som föda till våra djur… Så att säga att Sverige inte har så stor spridning av GMO, är ren och skär lögn, eftersom vi alla har spår av det. Inte bara genom att det finns i köttet hos djuren, utan i deras mjölk, ägg och i de GMO-spår som sprids. Även djurens avföring är smittad av GMO-födan. När man genmanipulerar soja, så gör man antingen så att den växer högre upp från marken, för att på detta sätt undvika de insekter som lever i första skiktet på marken. Genom denna manipulering, så bildas ett tomt mellanskikt i odlingen, där det börjar växa ogräs, som därmed också behöver besprutas.
GMO-odlingar är alltså oerhört besprutade och dessutom, så har senare tids GMO bestått av att man sätter in bekämpningsproducerande gener i sojaplantan. Detta gör att plantan tillverkar bekämpningsmedel i själva plantan och därmed står emot ohyra MEN forskning på detta visar att bekämpningsmedlet fortsätter att produceras i vår mänskliga tarm, vilket kan ha förödande konsekvenser (läs forskningsstudien nedan)
Soja och ekosystemen
Tommy på utbildningscenter tar också upp det faktum att ekosystemen slås ut när besprutning sker över byarna som odlar sojan. Piloterna stänger inte av besprutningsaggregaten när de flyger från en odling till nästa, vilket dessutom påverkar människorna, djuren och deras övriga odlingar markant. Lyssna på nyheten på Sveriges radio
Sojamjölk, sojaprotein och hur du gör din egen soja- eller quinoamjölk
Slutsatsen för denna artikel är således att det är viktigt att välja helt ekologisk soja samt att variera det med andra proteinkällor om man tex ger det till barn. Tänk även på att proteintillskott med soja ofta ger andra tillsatser om det inte är helt naturligt. Det finns ett par tillverkare som har anammat detta och som säljer helt naturligt proteintillskott. Samma sak med sojamölken, som ofta kommer tillsammans med tillsatser av olika slag.
Gör hellre din egen sojamjölk på svenskodlade, ekologiska sojabönor som du mixar tillsammans med vatten, på samma sätt som du gör quinoamjölk, havremjölk eller mandelmjölk. Ta tex 1 dl blötlagda sojabönor (blötlagda över natten), skölj dem noga så att du sköljer bort lektinerna som har frisläppts i blötläggningsvattnet.
Blötläggning och lektiner
Genom denna blötläggning minskar dessutom lektinerna i bönorna, vilket är bra för slemhinnor och för dig som har lektinbelastning eller läckande tarm. Mixa sedan bönorna tillsammans med dubbla mängden ljummet, kokt vatten tills dess att det är en jämn smet. Späd sedan mjölken med den vätskemängd som du önskar. Om du vill kan du koka vattnet med vaniljstänger eller kanelstänger, för att få lite smak på vattnet och då även på mjölken. Det ger dessutom en god påverkan på matsmältningen, och är gott i smoothies och till morgonens bovete- eller quinoagröt.
Gör din egen quinoamjölk, sesammjölk, mandelmjölk, cashewmjölk och bovetemjölk
Du gör på samma sätt för att göra din egen mandelmjölk, cashewmjölk, bovetemjölk, mandelmjölk, sesammjölk eller kokosmjölk. Om du vill, så kan du även mixa en bladning av alla dessa, för att få lite olika smaker och näringssammansättning i din mjölk.
Peter Wilhelmssons kommentarer om soja:
Peter driver Alpha Plus och är oerhört kunnig inom soja och hur det fungerar i kroppen. Här kommer Peter´s kommentarer om soja och ekologiska sojaodlingar.
– För många vegetarianer, speciellt skräpmatsvegetarianer så är soja en fullvärdig viktig protein källa.
– The China Study www.thechinastudy.com är världens överlägset största näringsstudie någonsin, med en flerårig studie på tiomiljontals kineser från olika delar av Kina och deras matvanor. Några viktiga slutsatser i denna studie var att variationer i olika delar i Kina hade med olika kosthållning och medicinska, geologiska skillnader att göra, tex hade de delar av Kina som hade selenfattig mark också mycket högre andel cancerfall, samt att totaltprotein-intaget, speciellt intag av mjölkprotein (inte soja) hade stark korrelation till ökade cancerfall.
– Xenoöstrogener från soja kan vara hundratals eller tusentals svagare än xenooströgener från föroreningar, aggressiva kroppsegna östrogener, eller östrogener från läkemedel. Dessa sojaöstrogener har visat sig kunna ta upp receptorer som hindrar att lika mycket xenoöstrogener eller aggressiva östrogener påverkar celldelning i fel riktning.
– Det finns många flera positiva studier om soja och cancer än negativa och ätande av soja (genomsnitt 25-100 mg av isoflavoner) av hundratals miljon kineser och japaner under många hundra år har visat att det för det mesta är mycket positivt för hälsan.
– En av de grupper som äter mest soja i hela världen bor i Okinawa och är känd som världens friskaste och långlevad befolkning.
– Trots att hundramiljontals japanska och kinesiska barn har ätit soja i generationer så har inte puberiteten inträtt tidigt tills dess att de började äta mycket mera mjölkprodukter och skräpmat från väst. Den tidiga puberteten kan sannolikt bero på kemikalier, tillsatser och hormoner i mjölk men det är inte bra att ge spädbarn och små barn en kost, som endast är baserad på lågkvalitets-soja, eller majs, eller vete, eller mjölk.
Peter vill också betona skillnaden mellan ekologisk och GMO soja och ta fram detta även ur som ett hållbarhetsargumenten. Det är också att föredra mjölksyrade sojaprodukter, menar han avslutningsvis.
Läs mer om forskning kring för tidig pubertet och östogener:
Xenoöstrogener och tidig pubertet
Läs mer om xenoöstrogener, fytoöstrogener, progesteron, kemikalier och GMO:
Fytoöstrogener och xenoöstrogener
Läs världens första mänskliga studie om GMO:
GMO-forskning
Läs mer om fytoöstrogener och soja:
Sojaprodukter
Läs mer om fytoöstrogener och bröstancer:
Lignaner och bröstcancer
Läs mer om soja, isoflavoner och sköldkörteln:
Isoflavoner
Läs mer om soja och cancer:
Soja och cancer
Läs mer om soja och TVP/HVP-sojans inverkan på hälsan:
TVP-soja
Läs mer om Textured Vegetable Protein och hexan:
TVP
Läs mer om GMO, kemikalier, soja och kost:
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info