Våra grundsmaker och smaksinnen är en form av kemoreception som reagerar på de ämnen som upplöses i vår saliv eller i vätska. Luktsinnet som är ett annat kemoreceptoriskt sinne, är istället känsligt för gasformiga ämnen.
Nu ikväll har vi haft smaktest i min laborationsgrupp på basmedicinen, vilket var minst sagt intressant. Vi testade grundsmakerna sött, salt, surt, beskt och glutamat…
Vi började med att testa salt som smakade mest på sidan av tungan, ganska långt fram men även lite längre bak. Sen fortsatte vi med surt, med en skiva citron. och fascinerande nog, så upplevde alla att smaken satt på olika ställen. Nästa smak var sött och socker som smakade på tungspetsen för de flesta av oss.
När vi skulle testa beskt så hade alla hjorthornssalt, som smakade bak och på sida av tungan samt längre bak än de övriga smakerna. Det beska gav en mer distingt smak och stannade kvar längre än de tidigare smaker som vi testade. Natriumglutamat och aromat hade jag inte hemma (eftersom jag undviker tillsatser) MEN de andra upplevde det som en smak som fastnade längst bad på tungan.
Gör ditt eget test av alla grundsmaker!
Det du behöver ha hemma är salt, hjorthornssalt (eller grapefrukt), socker, citron och natriumglutamat (aromat). Testa alla smakerna och gör det gärna både med och utan ögonbindel eller i mörkret. allt för att sätta dina sinnen på prov. Testa först genom att späda ut varje smak lite lätt med vatten och sedan pricka ut smaken på tungan. Skölj munnen mellan varje tasting och testa dem alla. Gör om testet med luktsinnet med och håll sedan för näsan och gör samma procedur en gång till.
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info