Smaklökarna och smaksinnet – sött, surt, salt, beskt och umami

Nu i kväll har jag haft en smakskola för alla här på masesgården, med mindfulnessövningar och lite kul information om smaklökar och våra smaksinnen. Smaklökarna utgör smaksinnets huvudorgan, upptäckter 1867 och vi har HELA 5000-10.000 av dem som vuxen och ännu flera som barn.

Med smaklökarna känner vi våra smaksinnen såsom sött, surt, salt, beskt och den metalliska smaken umami. En smaklöks lever i cirka 2 veckor innan den byts ut. Jag pratade mycket om att beskt är det som oftast är gröna, såsom gröna, alkaliska och basiska grönsaker medan sötma oftast är förknippat med röda, intensiva färger som är fyllda med antioxidanter (vitaminer och mineraler).

Både socker och salt fungerar som konserverande tillsatser och smakbärare i vår matlagning. Om du vill undvika dem, så kan de beska örterna (som oftast är gröna) passa som smakförstärkare samtidigt som de ger positiva hälsoeffekter. Surt har istället förmågan att vända i kroppen och fungera basiskt, som tex citron, som är surt utanför kroppen för att sedan fungera basiskt i kroppen.

Umami är den smak som i många fall lyfts fram som vårt femte smaksinne och påminner om den metalliska smaken som du får när du äter blodigt kött (… ush…). Smaken framkallas med smakförstärkaren natriumglutamat, vilket oftast förekommer i livsmedel som har lågt köttinnehåll. Tex: så kan en korv fyllas ut med potatismjöl och därmed tappa köttsmaken. Denna smak byts alltså ut mot natriumglutamat som framkallar den metalliska köttsmaken.

www.kostkoll.se
www.receptkoll.se
www.kosttipset.se
www.detoxa.nu
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info