EHEC är en e.colibakterie som fungerar på samma sätt som andra tarmbakterier. Den skapar en inflammation p.g.a. snabb tillväxt och att den verkar väldigt inflammatoriskt. Genom att använda probiotika (goda bakterier) och ha god matsmältning och tarmflora, så står man bättre emot bakterier som EHEC.
Ta probiotika i större mängd om du är i riskzonen eller har dålig tarm. Tex: 4 kapslar per dag om du tar en probiotika som t ex Ultra Flora Plus. Komplettera med matsmältningsenzymer som spjälkar maten ordentligt, vilket i sin tur minskar risk för bakterieöverväxt från osmält protein och candidaöverväxt från osmälta kolhydrater.
Tillsammans med god tarmflora bör du tänka på din vanliga hygien, precis som vid influensatider. EHEC-bakterien smittar främst från kött (avföringen från djuren) eller från dåligt vatten, så det går att undvika genom att ha god handhygien, genom att tillaga köttet ordentligt och genom att använda tex väteperoxid när man tvättar/sköljer av sina grönsaker.
Häll upp en stor balja med ljummet vatten och häll i 1/2 dl väteperoxid, låt ligga cirka 20-30 minuter och skölj sedan i filtrerat vatten, så är du relativt säker.. :)