Mikrovågsugnen minskar värdet med upp till 97% i tex broccoli, medan du behåller nästintill all näring genom ångkokning, som dessutom tar lika lång tid och ger en smakfullare måltid. Samhällets allt mer användande av micro oroar mig verkligen, främst eftersom det tyder på större stress och att gastronomin, smaker, färger och därmed ögats och smaklökarnas njutning sätts i andra hand.
När maten värms i micron, så vibrerar vattnet så snabbt för att få till den snabba temperaturökningen, vilket innehär att det är lätt att värma maten lite för mycket eller i lite för hög temperatur. Alla dessa småsekunder tillsammans påverkar näring (börjar förstöras vid cirka 70 graders upphetttning) och enzymer (förstörs i temperatur mellan 40-60 grader).
En tysk forskningsstudie visade att människor som ät tex RAW FOOD hade god matsmältning medan människor som åt micrad mat hade mycket vita blodkroppar i magsäcken. Detta kan främst tyda på en inflammationsliknande reaktion i magen. Det finns flera stora studier som visar att mikrouppvärmd mat innehåller cancerframkallande ämnen. Det stämmer att vissa frukter och grönsaker får ökad näring av att hettas upp lätt (morötter, kål, broccoli m.fl.) men det är i oerhört låga temperaturer som detta är gynnsamt. Ökar temperaturen, så försvinner effekten, på samma sätt som skillnaden mellan att dricka ett glas vin, jämfört med en hel flaska.
Utöver detta, så finns flera aspekter som att micron avger strålning som främst kommer från ugnens platta (undersida) och som liksom andra elektriska apparater, sprider strålningen minst en meter kring själva ugnen. Detta innebär att du som står i köket faktiskt blir strålad. En annan sak som är bra att känna till är att ftalater (mjukgörare för plast) frisläpps i värme, vilket ger en giftig påverkan på maten då du micrar den i en plastbehållare eller i en matlåda av plast. Desto mjukare material. desto mer ftalater. En dagsvanlig lunchlåda från frysdisken, som redan har tillagats, frysts ner, sedan hettas upp från fryst tillstånd (!?!) och sedan i en plastlåda är således helt utan näring, utsatt för miljögifter samt har minskat innehåll av vatten. Miljögifter belastar våra organ och tar platsen från aminosyrorna i citronsyracykeln (krebscykeln), vilket i förlängningen innebär sämre producering av enzymer och sämre matsmältning.
På teflonpannans förpackning står att läsa att den absolut inte får användas om det uppstår en reva i teflonet, främst eftersom teflon är oehrört giftigt. För att förstå styrkan i detta, så kan nämnas att du som har kanariefåglar, inte kan ha dessa i köket samtidigt som du steker i teflonpanna, eftersom de dör av förgiftning. Detta står att läsa i Ingrid Franzon´s bok: Kanariefåglarna. I forskning inom teflon, så påvisades teflonförgiftning hos 80-90% av den amerikanska befolkningen, vilket liksom ftalaterna också är ett gift. Alla dessa gifter tillsammans gör att vi till slut inte har motstånd för mikrober, såsom svamp, bakterier och virus. Tillsammans med alkohol, rökning, avgaser, läkemedel m.m. så får kroppen och framförallt våra organ, jobba oerhört hårt för att klara livsnödvändiga reningsprocesser och uppbyggnader (anabola) funktioner. Stek i gjutjärnspanna, med riktigt smör för att undvika att maten blir bränd och värm maten via ångkokning eller genom att woka lätt.
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.detoxa.nu