Jag fick just ett mail från en av mina duktiga kollegor Mic (McMullen), med en ny sammanställning av 25 studier som visar att konsumtion av nötter kan leda till betydande förbättringade blodfetter. Studien är industriellt finansierad och publicerades nyligen i Archives of Internal Medicine.
Forskare sammanställde data från 25 studier som utvärderade effekterna av en nötrik kosthållning på nästan 600 vuxna. Efter 3 veckor, visades den nötrika kosten förenas med en reduktion av det totala kolesterolet, LDL-kolesterol, förhållandet mellan LDL till HDL-kolesterol, och förhållandet mellan totalt kolesterol till HDL.
Stora lipidförbättringar observerades som hade högre LDL vid studiens början eller som hade ett lägre BMI. Effekten var likartad för olika typer av nötter.
LDL är det kolestrol som vi oftast har för mycket av, medan HDL är oerhört viktigt eftersom det finns i cellens skal (membran), är byggsten för många av kroppens funktioner såsom hormontillverkning, produktion av galla, vita blodkroppar m.m.
Läs mer om kolestrol, HDL och LDL:
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.kolhydrater.org
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.gravidkost.se
www.ayurveda-guiden.net