Våffeldagen kommer ursprungligen från en misstolkning av jungfrudagen som äger rum den 25 mars.
Här hittar du våra goda, laktosfria, glutenfria och lite hälsosammare våfflor!
Antioxidantrika våfflor 4 pers
1,5 dl maizena
1 tsk bakpulver
1-2 msk kakao
0,25 tsk havssalt
1,5 dl låglaktosmjölk (eller havremjölk)
2 äggvitor
1 msk rapsolja eller smör
50 gram mörk choklad
2 dl hallon
Blanda maizena, bakpulver, kakao och salt och blanda. Häll i hälften av mjölken och rör väl. Tillsätt resten av mjölken, äggvitorna samt olja eller smör. Hetta upp våffeljärnet och smörj in plattorna med lite olja eller smör. Grädda tills våfflan släpper från våffeljärnet och servera med riven choklad och färska/tinade hallon.
Hälsosamma laktosfria våfflor 4 pers
1,5 dl rågmjöl
1 dl dinkel- eller durumvetemjöl
0,5 tsk havssalt
6 dl havremjölk
6 äggvitor
1/2 dl rapsolja
Blanda rågmjöl, durumvetemjöl och havssalt i en bunke. Tillsätt hälften av havremjölken och vispa till en jämn smet. Tillsätt därefter resten av havremjölken och vispa tillsammans med äggvitorna. Häll i olja i smeten. Hetta upp våffeljärnet på och smörj in plattorna med lite olja eller smör. Grädda tills våfflan släpper från våffeljärnet.
Proteinrika dinkelvåfflor 4 pers
2,5 dl siktat Dinkelmjöl
1,25 tsk bakpulver
3 dl havremjölk
50 g smör eller 0,5 dl rapsolja
4 äggvitor
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Smält smöret eller använd raspolja och blanda ner i den varma mjölken. Rör samman de båda blandningarna, vispa äggvitorna hårt och rör ner. Hetta upp våffeljärnet och smörj in plattorna med lite olja eller smör. Grädda tills våfflan släpper från våffeljärnet.
Glutenfria våfflor 4 pers
1,5 dl maizena
1 tsk bakpulver
0,25 tsk havssalt
1,5 dl låglaktosmjölk (eller havremjölk)
2 äggvitor
1 msk rapsolja eller smör
Blanda maizena, bakpulver och salt och blanda. Häll i hälften av mjölken och rör väl. Tillsätt resten av mjölken, äggvitorna samt olja eller smör. Hetta upp våffeljärnet och smörj in plattorna med lite olja eller smör. Grädda tills våfflan släpper från våffeljärnet.
Tips:
– För glutenfritt alternativ, så kan du byta mjölet mot 1 dl bovetemjöl, 1/2 dl majsmjöl och 1 dl glutenfritt vetemjöl.
– Mjölken kan ersättas mot laktosfria alternativ som soja- eller havreprodukter.
– Dinkel är mer proteinrikt mjöl än vanligt vete och ger mindre känsla av uppsvälldhet i magen samt lägre GI-värde.
– Byt grädde och sylt mot keso, yoghurtglass och/eller färska bär.
– Byt 1 helt ägg mot 2 äggvitor för att minska energiinnehållet i våfflorna.