Intag av rött kött eller bearbetat kött har inget positivt samband vid förekomsten av prostatacancer, visar en ny metaanalys av 26 studier.
Analysen publicerades nyligen i Nutrition Journal och utgick från 15 storskaliga studier som genomförts på rött kött och 11 studier som genomförts på charkuteriprodukter, alla i relation till cancerrisker. Slutsatsen blev att sambandte mellan rött eller bearbetat kött intag och prostatacancer inte visade på positiv påverkan. Prostatacancer är den näst vanligaste cancerformen bland män, strax efter lungcancer.
I en nyligen genomförd studie av kostfaktorer, fanns hög köttkonsumtion med som en livsstilsfaktor som kan öka riskerna för prostatacancer. Studien publicerades i Journal of Human Nutrition och dietetik (doi: 10.1111/j.1365-277X.2009.00946.x)
Detta slås alltså hål på genom den nya studien, där författarna konstaterade att det inte fanns samband med rött kött men att det fanns en koppling mellan charkuteriprodukter och prostatacancer. Detta syntes i de 11 studier som omfattade de 11 studier som genomförts på charkuteriprodukter. Det som är av största vikten är att rätt kött inte heller ger en positiv påverkan, vilket betyder att det inte inverkar hälsosamt på prostatacancer.
Source: Nutrition Journal
Volume 9, Issue 50, doi: 10.1186/1475-2891-9-50
A review and meta-analysis of prospective studies of red and processed meat intake and prostate cancer
Authors: D.D. Alexander, P.J. Mink, C.A. Cushing, B. Sceurman