Rökta livsmedel ersättas med smakaromer med det cancerogena ämnet E250, Natriumnitrit

Rökning som konservering är känt sedan länge och är ett minst sagt intressant alternativ, jämfört med socker eller industriellt salt (om det inte är ett bra havssalt med jod).

När vi ökar socker, dåligt salt, konserveringsmedel, förpackningar med vaakum och kyl/frys samt de tilsatser som gör att maten håller längre, så minskar också näringsvärden, konsistenser, färger och smak. Detta i sin tur bidrar till ännu mer tillsatser i form av konsistensgivare, färgämnen och smakämnen.  

Rökning av mat har en positiv effekt främst eftersom alla bakterier dör, men också för att råvarans näringsämnen behåller sin näring, på liknande vis som vid ångkokning. När du idag köper rökt mat, så är det inte säkert att det faktiskt är rökt, utan det kan istället vara ett livsmedel som penslats med rökarom. På detta sätt försvinner den positiva egenskap som rökningen hade, främst när det gäller bakterierna i råvaran men det uppstår också problem med smakaromerna, som är onaturliga och kan skapa allergiska reaktioner.

Eftersom bakterierna inte dör när rökningen inte genomförs utan byts ut mot smakarom, så dödas bakterierna genom bakteriedödande medel som sprutas in i livsmedlet och då krävs även ett tillsatt konserveringsmedel. Dessa ämnen är främst natriumnitrit E250, som är ett cancerogent ämne. Vid traditionell rökning av ett livsmedel så minskar mängden natriumnitrit med ca. 40%, detta på grund av den naturliga rökningsprocessen.

En amerikansk studie visar att gravida som äter mat rik på natriumnitrit (E250) 2-3 per vecka, också erhåller risk för att barnet skall födas med fosterskador. Om mamman således väljer fisk eller andra rökta livsmedel, som ej är rökta utan penslade med rökarom, är behandlade med bakteriedödande medel i form av natriumnitrit (E250) och konserveringsmedel, också löper ökad risk.

Faktum är att vi i Sverige faktiskt äter mest livsmedel med rökarom i hela världen, mer än tyskarna som kommer på andra plats och till och med i USA är detta känt och undviks. I Sverige litar vi blint på att livsmedelsverkat informerar om dessa saker, MEN de har upenbarligen missat det helt, eller så är det ytterligare ett sätt att missvisa konsumenten på samma sätt som med mättade fetter som fortfarande påstås farliga,  natriumglutamat i köttprodukter som knappt går att undvika, härdade fett från kemiska margariner, köttklister, alla tillsatser och framförallt att mikrovågsugnar skulle vara bättre än vanlig ugn.

MEN … Vi litar blint på dem och fortsätter äta mat med rökarom, helt utan tanke på att det också medför konserveringsmedel och stora mängder bekämpningsmedel. I den första studien sm någonsin genomförts med GMO och på vanliga människor, så visade studien att de bekämpningsmedel som var genmanipulerade, också fortsatte att tillverka bekämpningsmedel i människans tarm, vilket alltså ger stora konsekvenser.  

Svenska smakaromer kan vara allt från rökarom från ek i billig whiskey till att kött penslas med rökarom för att producenten inte skall behöva kosta på själva rökningsprocessen. De rökaromer som finns idag har funnits sedan 1960, men när de nyligen genomgick studier, så godkändes endast en av de fyra som hittills finns att tillgå för producenten. Den rökarom som godkändes heter: Smoke Concentrate 809045 (Symrise).

Det bör även påpekas att det inte finns några rekommendationer eller övre värden i samband med rökaromer, vilket är märkligt eftersom det kan vara oerhört skadligt för gravida kvinnor samt för de som även intar andra cancerogena ämnen. Som vanligt, så lanserar man och godkänner en tillsats utan att ha en aning om hur den faktiskt kommer att påverka oss.

Rökarom tillverkas på liknande sätt som i oljeraffinaderier, oftast med av sågspån från ved som torkas och hettas upp i en reaktor, så att 70% av vattnet i veden dunstar och röksmaken därmed blir koncentreras. Sedan behandlas aromen kemiskt för att erhålla starkare smaker o.s.v.

Besök Tommy Svenssons hemsida, utbildningscenter, för att läsa mera om rökarom och natriumnitit E250: www.utbildningscenter.se  

Läs om naturlig kost, självläkning och sund, stärkande motion:

– Kostkoll (www.kostkoll.se)
– Ekologiska Val (www.ekologiskaval.se)
– Ekologisk mat och odling (www.ekologisk-mat.info)
– Detoxa.nu (www.detoxa.nu)
– Raw Food-kost (www.rawfood-kost.se)
– Kosttipset (www.kosttipset.se)
– Receptkoll (www.receptkoll.se)
– Gravidkost (www.gravidkost.se)
– Pickniktips (www.picknick-tips.info)
– Ayurveda och indisk lära (www.ayurveda-guiden.net)
– Vitamin och mineral (www.vitaminochmineral.se)
– Toppendricka (www.toppendricka.se)
– Motionstipset (www.motiontipset.se)
– Elitkoll (www.elitkoll.se)
– Pigga Barn (www.piggabarn.se)
– Children in Shape (www.childreninshape.com)
– Lektipset (www.lektipset.se)
– Sagotipset (www.sagotipset.se)
– Familjetipset (www.familjetipset.se)
– NLP-guiden (www.nlp-guiden.se)
– NLP – certifiering (www.nlpcertifiering.se)
– Relationer med NLP, Mental Träning och Coachande förhållningssätt (www.relationer.eu)
– Viktminskningstips med holistisk hälsa (www.viktminskningstips.net)
– Sömnskolan (www.somn-skolan.se)
– Andningssajt (www.andning.nu)
– Kolhydrater (www.kolhydrater.org)
– Vegetarisk mat (www.vegetarisk.info)