En randomiserad studie utförd på 119 engelska kvinnor i åldrarna 19 till 25 år, visade att dagligt tillskott med riboflavin (2 mg eller 4 mg) under en period på 8 veckor var associerat med en ökning av hemoglobinstatus. Kvinnor vars riboflavinnivåer var låga, hade ökad risk för dåliga värden i sitt hemoglobin. Inga förändringar skedde i intaget av järn eller i deras absorption.
Slutsatsen är att dålig riboflavinstatus kan påverka järnstatusen, främst hos kvinnor.
Reference:”Correcting a marginal riboflavin deficiency improves hematologic status in young women in the United Kingdom (RIBOFEM),” Powers HJ, Hill MH, et al, Am J Clin Nutr, 2011 April 27; [Epub ahead of print]. (Address: Human Nutrition Unit, University of Sheffield, Sheffield, United Kingdom, and The Institute of Food Research, Norwich, United Kingdom).
www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.vitaminochmineral.se