Rå frukt och grönsaker kan minska riskerna för stroke

En prospektiv, populationsbaserad, kohort studie baserad på data från 20 069 kvinnor och män i åldrarna 20 och 65 år, visar att intag av råa frukter och grönsaker minskar riskerna för stroke. Testpersonerna följdes upp under en genomsnittlig tid på 10,3 år, där 233 fall av stroke rapporterades. Resultatet visade att högt intag av råa grönsaker gav en markant minskning av risker för ischemisk stroke (> 27 g / d, HR = 0,50). Intag av rå frukt indikerade förbättringar, även om effekte var lägre än vid intag av grönsaker (> 120 g / d, HR = 0,53). 
 
Reference:”Raw and processed fruit and vegetable consumption and 10-year stroke incidence in a population-based cohort study in the Netherlands,” Oude Griep LM, Verschuren WM, et al, Eur J Clin Nutr, 2011 July; 65(7): 791-9. (Address: Division of Human Nutrition, Wageningen University, Wageningen, The Netherlands. E-mail: Linda.oudegriep@wur.nl ).

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.receptkoll.se
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.d-vitamin.biz
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.skoldkortel.info
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.gravidkost.se
www.smoothie-recept.se
www.medicinsk-geologi.se