Proteintillskott visar blodtryckssänkande effekter

Dagligt tillskott av mjölk- eller sojabaseratprotein visar effektiv påverkan på blodtrycket, enligt en ny klinisk prövning. De är båda effektiva för att sänka blodtrycket och båda fungerade långt mycket bättre än ett tillskott, endast baserat på kolhydrater. 


Studien visade att proteintillskott med mjölk (vassle) eller soja bidrog med en minskning av det systoliska blodtrycket med 2,3 och 2,0 mmHg sänkning, detta jämfört med ett tillskott baserat på raffinerade kolhydrater.


Tidigare forskning från forskare i New Orleans, visar att en sänkning på 2 mm Hg av det systoliska blodtrycket kan leda till minskad andel dödsfall från stroke med 6 procent, 4 procents lägre andel dödsfall från hjärtsjukdomar och en 3-procentig minskning av det totala dödsantalet bland amerikaner.


Studien tyder alltså på att raffinerade kolhydrater som ersätts med livsmedel eller drycker baserade på protein från soja eller mjölk, kan vara en effektiv metod för att förebygga och behandla högt blodtryck.


Högt blodtryck (hypertoni) innebär att en patient har ett systoliskt och diastoliskt blodtryck (BP) högre än 140 och 90 mmHg, vilket är en stor riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom (CVD). Det har länge talats om att högt blodtryck beror på socker, då socker skapar små låggradida inflammationer i kärlen, som drar till sig kolesterol som skydd. I dessa små inflammationer samlas plack, som sedan skapar motstånd i kärlen och därmed ett högt blodtryck där hjärtat får jobba hårdare än vanligt.


Det bör också nämnas att vätskebrist eller annat slag i kärlen har samma påverkan på blodtrycket, eftersom det är svårare för hjärtat att pumpa runt blod om blodet är trögflytande eller om det finns ett motstånd i kärlen. Du kan rensa upp dina kärl med bland annat proteasenzymer och genom att se till att ha en hel och fin tarmslemhinna


Forskarna drog slutsatsen: ”Dessa resultat tyder på att delvis ersätta kolhydrater med soja eller mjölk protein kan vara en viktig del i strategierna näring intervention för förebyggande och behandling av hypertoni.”

Source: Circulation
Published online ahead of print, doi: 10.1161/​CIRCULATIONAHA.110.009159
“Effect of Dietary Protein Supplementation on Blood Pressure: A Randomized, Controlled Trial”
Authors: J. He, M.R. Wofford, K. Reynolds, J. Chen, C-S. Chen, L. Myers, D.L. Minor, P.J. Elmer, D.W. Jones, P.K. Whelton

www.kosttillskott-guiden.net
www.kostkoll.se